MEGÚJULT A NAGYBÖRZSÖNYI TEMPLOM

December 5-én, Mikulás előtti napon adta át hálaadó szentmise keretében Nagybörzsönyben a felújított Szent Miklós templomot Marton Zsolt váci püspök és Rétvári Bence országgyűlési képviselő. A kormányzat 40 millió, a püspökség 20 millió forinttal járult hozzá a tető teljes cseréjéhez és a homlokzat felújításához. A börzsönyiek összefogásának és szervezésének köszönhetően 70 nap alatt készült el a tervezett munka, volt, aki szállást adott a vendégmunkásoknak, volt aki főzött, sütött, mindenki kivette a részét. 

Hívek és ünnepi vendégek a nagybörzsönyi Szent Miklós templom hálaadó szentmiséjén –Fotó: VácOnline

„Kormányunk kiemelten kezeli az épített örökség megőrzését, különösen a templomok felújítását, hiszen mi védjük és megőrizzük azt, ami Európát Európává, a magyarságot magyarrá tette – kezdte köszöntőjét Rétvári Bence. Mi úgy gondoljuk, hogy a karácsony az karácsony, és nem téli ünnep, a család egy édesanya, egy édesapa és gyerekek. Fontos, hogy a közösségnek legyen találkozási pontja, a templomoknak a megőrzése és felújítása, a közösségek megerősítése.” 

Rétvári Bence országgyűlési képviselő, EMMI államtitkára – Fotó: VácOnline

Ezután felsorolta 2019-től azokat a kormányzati támogatásokat, amelyek összesen fél milliárd forintot tesznek ki Nagybörzsönyben. Útfelújításra, egyházi közösségi tér kialakítására uniós forrásból, önkormányzati épületekre, orvosi rendelő felújítására, a Fő tér környékének rendbetételére, temető megújulására, egyesületek támogatására, a Szent Miklós templom homlokzatának és tetőjének felújítására, nemzetiségi támogatásra, a kisbolt korszerűbbé tételére érkeztek  támogatások.

Rétvári Bence – Fotó: VácOnline

Így összességében átlépte Nagybörzsöny a félmilliárdos, 500 millió forintos határt, amivel a kormányzat a  mindennapi életet segítette. Ezen támogatások révén Nagybörzsönyben az élet könnyebbé és komfortosabbá vált.

Marton Zsolt váci püspök celebrálta a Szent Miklós templom hálaadó szentmiséjét – Fotó: VácOnline