RÉTVÁRI: A TÁRSADALOM MINDEN RÉTEGE ÉREZHETI, HOGY A NEHÉZ HELYZETBEN NINCS EGYEDÜL

Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tartott december 2-án Vácott, ahol a helyi és az országos médiumok is jelen voltak.

„Az elmúlt időszak mindenki számára egy olyan időszak volt, amikor a járvány miatt fokozott bizonytalanságba került sok minden, amit korábban biztosnak hittünk – kezdte a képviselő.

Nem mindegy a Vácon és Vác környékén élők számára sem, hogy egy ilyen helyzetben, amikor a világ minden országa egészségügyi és gazdasági nehézségekkel küzd, akkor a kormányok milyen döntéseket hoznak. Láthattunk válságkezelésekre példát Magyarországon 2010 előtt is, de a mostani kormány ahhoz viszonyítva egy teljesen más modellt vezetett be, mint ami 2010 előtt volt.

Magyarországnak előre kell mennie és nem hátra.

Éppen ezért január elsejétől olyan intézkedéseket hoztunk, amelyek egyértelműen segítséget jelentenek

  • az időseknek, mert célunk a nyugdíjasok biztonságának megőrzése.
  • Segítséget jelentenek a munkavállalóknak, hogy munkájuk ellenértékét minél magasabb összegben kapják meg.
  • Segítséget jelent a családoknak, hiszen nekik is sok többlet nehézséggel járt a járványidőszak, ezért fontos az ő gazdasági, anyagi megerősítésük is,
  • és segítséget jelent a fiataloknak, hogy egy ilyen járvány időszakban ne úgy induljon az életük, hogy többlet nehézségekkel kelljen megküzdeniük, hanem többlet segítséget kell, hogy kapjanak.

NYUGDÍJASOK

Fotó: PixaBay

A 80 ezer forintos nyugdíjprémium kifizetése már megtörtént. Itt a kormány olyan döntést hozott, hogy mindenki számára ezt a 80 ezer forintot garantálja, bár lettek volna, akik kevesebb összeget kaptak volna a jogszabály szerint, de a kormány számukra is kipótolta. Ezen túlmenően pedig azt a fontos döntését is meghozta a kormányzat, hogy míg az előző válságkezelés alatt a nyugdíjasokat megszorítások érték, és elvették tőlük a 13. havi nyugdíjat, addig

ez a kormány most – a válságkezelés eszközeként – visszavezeti a 13-dik havi nyugdíjat, és nem több év alatt, ahogy tervezte, hanem jövőre egy teljes havi nyugdíjjuttatást kapnak az idősek.

Sikerült úgy újraindítani Magyarországot, hogy megteremtődött a magyar gazdaságban a fedezete annak, hogy a teljes 13. havi nyugdíjat már ki fogjuk tudni fizetni jövő év elején minden magyar nyugdíjas számára. Ez azt hiszem, hogy az idősek számára egy fontos és jó hír, hiszen

a járványidőszak, az ezzel járó gazdasági folyamatok sok olyan többletköltséget eredményeznek az idősek számára is, amit nem nyugdíjelvonással, hanem egyhavi nyugdíjnak a visszavezetésével és a 80 ezer forintos nyugdíjprémium kifizetésével próbál kompenzálni a kormány.

MUNKÁLTATÓK ÉS MUNKAVÁLLALÓK

Fotó: PixaBay

A minimálbér egy nagyon fontos mérőszám, hiszen nem csak azt jelenti, hogy a legkevesebbet keresők mennyit keresnek, hanem az összes többi munkavállalónak a bérére is hatással van. A béremelést úgy lehet legjobban elérni a piaci szférában, hogyha nagyon nagy mértékű a minimálbérnek az emelése, hiszen ez maga fölött tolja a többi bért és jövedelmet is.

Ugyanakkor egy kormányzatnak oda kell figyelni arra, hogy ez a munkáltatók, a cégek, a magyar vállalkozások számára jelentős többletkiadást jelentenek. Éppen ezért a kormány olyan adókedvezményeket nyújt a magyar vállalkozásoknak, amelyek révén ezen bérnövekedések egy részét kompenzálni tudják azzal, hogy kevesebb adót, kevesebb közterhet kell befizetniük.

Ezért valósulhat meg, hogy jövőre 200 ezer forint lesz a minimálbér. A 200 ezer forintos január 1-jétől érvényben lévő minimálbér magasabb, mint az átlagbér volt a Gyurcsány-időszak alatt. Ha megnézzük, hogy 2010 előtt, 8 év alatt mennyi minimálbér emelés történt, akkor pontosan 50 ezer forintról 73 ezer 500 forintra emelkedett a minimálbér, ez 23.500 forintos emelést jelent nyolc év alatt. Az azóta eltelt 12 évben 73 500 forintról emelkedik 200 ezer forintra a minimálbér. Ez 126.500 forintnyi emelés. Tehát nem 23.500-nyit, mint korábban 8 év alatt, hanem 12 év alatt, egy ciklussal több idő alatt, de sokkal többet, 126 ezer 500 forintos emelkedést jelent. A számok tükrében egyértelmű hogy több mint ötször annyit emelkedett a minimálbér az elmúlt 12 évben, mint amennyit a megelőző nyolc évben. A kormány számára nagyon fontos, hogy a legkisebb keresetűeknek nőjön érezhető mértékben a bére, és mindemellett minden más munkavállalónak is emelkedjen a bére.

Nekünk nem az a jövőképünk, hogy alacsony bére legyen a magyaroknak, és olcsó legyen a magyar munkaerő, hanem az, hogy megfizetett munkaerő legyen a magyar munkaerőt,

ezért emeltük több mint ötször akkora mértékben a minimálbért 12 év alatt, mint a megelőző kormányzat 8 év alatt.

CSALÁDOK

Fotó: PixaBay

A családok számára a jövő év elején nagyon jó hír, hogy összesen 2 millió gyermeket nevelő családos ember számára összesen 600 milliárd forintnyi adó visszatérítésére kerül sor.

Ilyen még nem volt Magyarország történetében, sőt azt is látjuk, hogy ilyen mértékű adóvisszatérítés még soha nem volt, hogy a gyermeket nevelő családok az átlagbér szintjéig az adójukat visszakapják az államtól.

A járvány időszak a gyermekeket nevelőket különösen megterhelte, hiszen a munkahelyükön is megváltozott az élet és otthon is másként kellett a gyermekeiket nevelni, a hétköznapok rutinja nagyon megváltozott. Át kellett térni a digitális tanrendre, ami a szülőknek különösen komoly többletterhet jelentett. Ezért fontos, hogy ilyenkor nem újabb terheket kell a szülők nyakába tenni, akár megszorításokkal, akár adóemelésekkel, hanem segítséget kell nyújtani.

Ez a 600 milliárd forint, ami a magyar szülőkhöz visszakerül, az egy nagyon nagy léptékű segítség, ezzel a kormányzat jelzi, hogy senkit nem akar egyedül hagyni.

FIATALOK

Fotó: PixaBay

Nagyon fontos, hogy az idősek, a munkavállalók és a családosok mellett a fiatalok is egy soha nem volt kedvezményt kapnak, hiszen

25 éves kor alatt nem kell személyi jövedelemadót fizetni. Ez a diákmunkára is vonatkozik, most már SZJA-mentesen tudnak dolgozni.

Ez azt jelenti, hogy tízezer forintokban mérhető, amivel többet fognak keresni. Bízunk benne, hogy ez a fiatalok életkezdését nagyban segíti, és azt is, hogy könnyebben tudnak munkát vállalni, a munka világában elhelyezkedni. Bízunk benne, hogy ez sokak számára egy ösztönzőt jelent.

Fontos, hogy mindenki minél hamarabb a saját lábára tudjon állni, saját jövedelme legyen, saját magát el tudja tartani.

A TÁRSADALOM MINDEN RÉTEGE ÉREZHETI, HOGY A NEHÉZ HELYZETBEN SINCS EGYEDÜL

Fotó: PixaBay

Zárásként hasonlítsuk össze az átlagbérnek vásárlóerejét 2010-ben és napjainkban. A legalapvetőbb élelmiszerek tekintetében

  • 2010-ben 496 doboz tejet lehetett venni egy átlagbérből, most 1070 doboznyit.
  • Lisztből akkor 1017 kg-ot lehetett venni, most 1524 kg-ot egy havi átlagbérből,
  • akkor lehetett 508 kiló fehér kenyeret venni, most pedig 712 kilót.

Bízom benne, hogy ezek az intézkedések itt Vácon és a környéken a nyugdíjasoknak, a  családoknak, a munkavállalóknak és a fiataloknak is újabb segítséget jelentenek, és mindenki megtapasztalhatja, hogy egy válság időszakát nemcsak megszorításokkal lehet kezelni, hanem ilyen többlet juttatásokkal, kedvezményekkel és adó-visszatérítésekkel is.

Most a társadalom minden rétege érezheti, hogy a nehéz helyzetben sincs egyedül, hanem az állam az emberek segítségére van, nem pedig az emberekről még egy bőrt kíván lehúzni akkor, amikor amúgy is nehéz helyzetben vannak”

– zárta a tájékoztatót a képviselő.

Rétvári Bence, a körzet országgyűlési képviselője – Fotó: VácOnline

SAJTÓKÉRDÉS

Arra a sajtókérdésre, hogy nem tart-e a kormány attól, hogy nagyon el fog szállni az államháztartás hiánya, hiszen a következő évi költségvetést 2.000 milliárdos hiánnyal fogadta el az országgyűlés. Nem kényszerül-e a kormány kölcsönfelvételre, a következőket válaszolta:

Magyarországon jelenleg jóval 5,5% fölötti gazdasági növekedés van. A legtöbb elemző azt mondja, hogy 6% fölötti gazdasági növekedés is lehet. Amikor a baloldal volt kormányon, akkor egy 7%-os gazdasági visszaesés volt Magyarországon.

Egyértelművé tettük, hogy akkor lehet szó családi SZJA-visszatérítésről, fiatalok adókedvezményéről és 13. havi nyugdíj visszavezetéséről, ha a gazdasági növekedés eléri az 5,5%-ot.

A kormány a gazdasági növekedéssel állítja párba ezeket az intézkedéseket, mert amennyiben megvan a gazdasági növekedés, akkor megvan a költségvetésnek a bevétele, akkor ezeket ki lehet fizetni.

Pontosan azért tettük ezt, mert láttuk, hogy 2010 előtt már a nyugdíjak vagy bérek kifizetésére is hitelt vettek fel. Mi viszont azt mondtuk, hogy ezeket az intézkedéseket akkor tudjuk meglépni, hogyha a gazdaság kellő mértékben nő. Mindent megtettünk azért, hogy újra el tudjon indulni a magyar gazdaság.

Vác és környéke is több száz millió forintnyi, az újraindítást segítő támogatást is kapott – válaszolt a kérdésre Rétvári Bence.