MIGAZZI PEDAGÓGIAI ÖSZTÖNDÍJ: ALÁÍRTÁK AZ ELSŐ TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSEKET

Mint arról már beszámoltunk, a püspökség, illetve az egyházmegyei katolikus iskolák főigazgatósága „Váci Egyházmegyei Migazzi Kristóf Pedagógusképzési Ösztöndíj” elnevezéssel új támogatási lehetőséget teremtett mindazon egyetemista és főiskolás diákoknak, akik tanító, tanár, gyógypedagógus vagy óvodapedagógus szakon tanulnak és vállalják, hogy diplomájuk megszerzését követően az egyházmegye fenntartásában működő oktatási-nevelési intézmények valamelyikében helyezkednek el.

A kiírók az első körben, a 2021-2022-es tanév első félévére vonatkozóan huszonkét hallgató pályázatát fogadták el, akik már alá is írták tanulmányi szerződésüket, többségük a püspöki palota dísztermében október 29-én tartott ünnepi esemény keretében tette meg ezt.

– Nagyon jelentős mérföldkő a váci egyházmegye életében ennek az ösztöndíjnak a megalapítása. Önök mindannyian pár éven belül jogosultságot fognak szerezni egy nagyon komoly dologra, arra, hogy gyermekvezetők legyenek. Ez az egyik legkomolyabb hivatás, ami létezik a világon, hiszen azokkal a kicsi gyermekekkel fognak találkozni képzettségük-végzettségük, későbbi esetleges posztgraduális képesítéseik szerint, akiket a szülők a gondjaikra bíznak. Kétségtelenül nagyon sok nehézséggel küzd az oktatás rendszere, ha visszagondolunk, az ókortól napjainkig nem volt ez másként korábban sem.

Egy ami biztos, hogy mindig nagyon számítottak, számítanak a nevelőkre a szülők. A pedagógusok küldetése, hogy szeretetben kísérjék, vezessék a gyermekeket azon az úton, ami a tudás megszerzéséhez vezet. Azt gondolom, hogy nekünk, akik katolikus oktatási-nevelési intézményeket tartunk fenn, még hangsúlyosabb kötelességünk ezt elvárni Önöktől, de ami a legfontosabb, hogy ez egy belső igény legyen a pedagógusokban, Önökben, hiszen nem keresték volna meg azokat az iskolákat, óvodákat, ahol diplomájuk megszerzése után elhelyezkednek.

És az a többlet, amit elvárunk Önöktől, hogy hittel vezessék az úton a gondjaikra bízott kicsiket. Hitben, reménnyel és szeretetben vezetni a mai gyerekeket azért különös felelősség, mert a világ teljesen mást közvetít feléjük, a keresztény értékrendtől sokban eltér a világ értékrendje és az értékközvetítés is, ezért nagyon sok múlik az oktatókon, nevelőkön, ezt tartsák szem előtt, amikor a pedagógus pályára lépnek – mondta az ösztöndíjasokat köszöntve Selmeczi Zoltán, a váci egyházmegyei EKIF főigazgatója.

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Hozzátette: különös kegyelmi ajándék, hogy az ösztöndíjasok leendő munkahelyük vezetőjével, leendő kollégáikkal is együttműködve készülhetnek hivatásukra.

Marton Zsolt megyéspüspök kollégákként köszöntötte az ünnepi eseményen az újdonsült ösztöndíjasokat, s mint fogalmazott, nagy öröm, hogy a lehetőség már első körben komoly érdeklődést váltott ki a hallgatók körében.

– Azért is nagy öröm számomra ennek a támogatási lehetőségnek az életre hívása, mert eredendően magam is pedagógus vagyok, még a múlt évezredben az AVKF jogelődjében szereztem pedagógiai diplomát. És szándékosan fogalmaztam jelen időben, mert azt gondolom, hogy ha valaki őszintén átadja magát ennek a hivatásnak, akkor az egész életére szól ez az elköteleződés. Tehát nincsen volt pedagógus, lehet nyugdíjas, pályaelhagyó pedagógus, de a hivatás valahol mindig él bennünk – mondta Marton Zsolt.

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Az ösztöndíj kapcsán kiemelte: nem csak a gyermekeknek van szükségük kísérésre, hanem a felnőtteknek is, mindenképpen szükséges segítő támogatás, meghallgató befogadás, és ez az ösztöndíj program tulajdonképpen a pedagógusjelöltek szakmai kísérését hivatott szolgálni.

– Reményeink szerint nem egy intézménnyel kerülnek kapcsolatba, hanem egy közösséggel, egy tantestülettel, gyerekekkel, és így a pedagógiai munka valóságát már tanulmányaik során szorosabban megtapasztalva ízelítőt kapnak abból, amivel majd mindennapi kihívásként szembesülnek pályakezdő pedagógusként, ez nagy helyzeti előnyt jelenthet – buzdította az új ösztöndíjasokat a megyéspüspök.

Ribáry Zoltán

***

(Az ösztöndíj célja, hogy a Váci Egyházmegyében folyamatosan biztosítsák, erősítsék a megfelelő végzettséggel és szakképesítéssel rendelkező pedagógusok utánpótlását, továbbá hogy a hivatástudattal bíró, a keresztény értékrend szerinti nevelés iránt elkötelezett, hívő pedagógusok számára vonzóvá tegyék az egyházmegye intézményeiben való elhelyezkedést.

A most ösztöndíjat nyert hallgatók közül a tervek szerint tanulmányaik befejezését követően hatan Vácon helyezkednek majd el, 2–2 fő Dunakeszin, Balassagyarmaton és Pécelen, a többiek Bátonyterenye, Dabas, Cegléd, Fót, Gödöllő, Nagykáta, Salgótarján, Szécsény, Vecsés és Veresegyház egy-egy intézményében.)