ÖT KISGYEREK ALUDT A SZINTE PORIG ÉGETT HÁZBAN (VIDEÓ) – AZ ÖSSZEFOGÁS MEGINT MÁSSAL VAN ELFOGLALVA

Lapunk is hírt adott a tragikus esetről, valamint a Tények is beszámolt egy videóriportban. Az egyik lakó megtörten nyilatkozott a tragédiáról. Az eset egyértelműen felhívja a figyelmet az Összefogás választási ígéretében szereplő, de azóta is megvalósulatlan szociális bérlakásprogramra, valamint ennek a meglevők kiárusítása miatti szűkülő piacára.

Öt kisgyerek aludt abban a családi házban, amely szinte porig égett Vácott. A telken két család élt, halálra rémültek, amikor a lángok felcsaptak. Az egyik ház teljesen lakhatatlanná vált.

A Tények stábjának egy lakó azt nyilatkozta: „örülnek, hogy túlélték a tragédiát, de azt nem tudják, mikor lesz ismét lakható a házuk.”

 

***

A Váci Életben is posztolt elkeseredetten egy lakó, akinek az írása aztán óriási vitát váltott ki:

„Első körben szeretném megköszöni a tűzoltók munkáját, valamint a rendőrségnek!

Csak egyet nem értek ebben a helyzetben, a váci polgármester miért nem áll ki a lakosságért? A tegnapi napon kigyulladt a házunk, teljes mértékben lakhatatlan. Bementünk a családsegítőhöz, ott segíteni próbáltak, de az önkormányzat nem!

A lakhatóság miatt (…) az önkormányzat, a váci városfejlesztő semmit nem tesz! Ez Vác!

A poszt alatt a számos együtt érző és segítőkész emberi megnyilvánulás ellenére egy fejetlen és meglehetősen szívtelenné vált város lakóinak véleményeit is olvashattuk. Egyelőre a városháza semmiféle érdeklődést nem tanúsított az ügy iránt.

A rengeteg vélemény közül most két nagyon fontos hozzászólást közlünk a sok közül:

„Először is mielőbbi jobbulást a mentés során sérülést szenvedett szakembernek!

Olvasván a sorokat, megdöbbentő néhány hozzászólás!

Egy család bajba került és azt gondolom a város önkormányzatának azonnal meg kell oldania a bajbajutottak elhelyezését! Ilyen esetben is fontos kell, hogy legyen a váci polgár, nemcsak a kampányok során!

A felelősség megállapítása a hatóság feladata, nem a hozzászólóké!

Amennyiben nincs gyors segítség, javaslom a nyilvánosság igénybevételét a károsult családnak!

Kérem jelezzék mire lenne szükségük!”

„Szét kéne választani a dolgokat!

  • Emberek hirtelen utcára kerültek, de állításuk szerint az Önkormányzat széttette a kezét és az ügy itt le is lett zárva! Bárki kerülhet hasonló helyzetbe és ezek szerint ennyi a Hivatal válasza, ha hozzá fordul segítségért!
  • Második körben, majd a hatóság kivizsgálja mi történt és meghozza a döntését, hogy mi is történt, mi okozta a tüzet és milyen felelősség terheli a lakót!
  • Harmadsorban pedig, ha feltételezzük, hogy ez egy trükk a jobb lakáshoz jutás érdekében, akkor ha bebizonyosodik a károsult vétkessége, ki kell tenni mint csalót az ideiglenesen biztosított lakásból és fel kell jelenteni, de addig valamilyen módon, csak kéne valamilyen fedél a fejük fölé! Elvileg ilyen helyzetekre, ideiglenes elhelyezés céljából kellene, hogy legyen rendelkezésre álló, emberi tartózkodásra alkalmas hely!

A VÁROS nem teheti szét a kezét, hanem valamilyen formában kell, hogy segítsen, még akár úgy is, hogy nem kerül mindenki egy fedél alá, hanem más ellátó rendszerben kerül befogadásra!

A történtek alaposabb ismerete nélkül is kijelenthető, hogy amennyiben a károsult állítása igaz, hogy nincs hová menniük és nem kapnak segítséget a Hivataltól, akkor az nincs rendjén!”