A VÁROSVEZETÉS NEM EZT ÍGÉRTE – CSEREKLYE KÁROLY TARTOTT SAJTÓTÁJÉKOZTATÓT

A Váci Szívvel Mozgalom nevében Csereklye Károly képviselő tartott sajtótájékoztatót szerdán délelőtt a Béke téren.

„Quod dixi, dixi” –Amit mondtam, megmondtam” – kezdte a képviselő úr e híres latin mondással.

„Nem vagyok látnok, de 2019 nyarán előre látható volt, hogyha ez a koalíció győz, abból előbb-utóbb baj lesz.”

 

Választások idején elmondtuk, hogy kikkel szeretnénk szövetséget kötni, legfőképp tiszta kezű és tiszta múltú, a városért dolgozni akarókkal.

Elmondtuk azt is, hogy semmilyen körülmények között kikkel nem szabad szövetséget, egyezséget kötnünk. Köztük volt Kiss Zsolt úr is, akivel kapcsolatban már 2018 nyarán fölmerült, hogy bizonyos pénzekkel mintha nem tudna elszámolni.

Személyesen beszéltem Kiss Zsolttal, aki fölényes győzelmet vizionált és biztosított arról, hogy mindenben vétlen. Beszélgetést kezdeményeztem Matkovics Ilonánál is, aki azzal tisztelt meg, hogy a saját otthonában fogadott. Elmondtam neki akkoriban e vélelmezett problémákat.

Erre az volt a válasza, hogy nem lesz semmi probléma, ők mindenképpen nyerni fognak, és megkérdezte, hajlandó lennék-e támogatni őket? Mondtam, hogy semmilyen körülmények között, ilyen koalícióban nem kívánunk részt venni.

A tények magukért beszélnek, az országos és a helyi sajtóból értesültünk, hogy Kiss Zsoltot rabosították, meggyanúsították őt bizonyos pénzek elsikkasztásával. Jelen pillanatban Vác város önkormányzata hallgat, sajtótájékoztatót nem tartanak ebben az ügyben, ami véleményem szerint bűnpártolás. Nem tudom, hogy miért nem függeszti fel a polgármester asszony a vizsgálat idejére Kiss Zsoltot?

Ugyanez a kérdésem Zábó Edinával kapcsolatban is – jelentette  ki a képviselő. Ott is bebizonyosodott, hogy bizonyos pénzekkel nem tudott elszámolni, ezt az önkormányzat belső ellenőrzése is feltárta.

  • Azzal minden el van intézve, hogy négyszáz-egynéhány ezer forintot befizetett?
  • És mi van a többi üggyel? Mi van a közadat kérésekkel?
  • Mi van azokkal az ügyekkel, amit feltártunk, hogy milyen problémák vannak a Vác Sport Nonprofit KFT-ben,
  • milyen számlák nem felelnek meg a valóságnak?

Zábó Edina jelen pillanatban betegállományban van. De változatlanul bejár az uszodába kávézni, beszélgetni, néhány elejtett szavából úgy hírlik a városban, hogy visszajön.

Mit látunk az uszoda ügyében?

Számos kétség merül fel, hogy törvényesen működik-e? E hónap ötödikén lelátogattam a váci strandra és az uszodába, 19 óra után nem találtam úszómestert. Legjobb tudomásom szerint előírja a szervezeti és működési szabályzat is, a törvény is, hogy hány úszómesternek kell lenni nyitva tartás idején.

Megtettem a bejelentésemet a váci rendőr-kapitányságon, és kértem, hogy vizsgálják ki, hogy törvényesen működik-e a strand?

Ezután lépett az önkormányzat. Szentendréről hozott ide egy nyugdíjas úszómestert. Dupla pénzért, mint az itt dolgozó úszómester bére, aki évtizedek óta Vácért dolgozott. 19 óra előtt elmegy, mert megy a kompja Szentendrére.

Mit lép erre az önkormányzat? Lecsökkentette az uszoda nyitva tartását a legnagyobb kánikulában. Ez is egy megoldás, de nem hiszem, hogy a legjobb.

Vajon Vác város önkormányzata és a holding vezetősége lépett-e érdemben, hogy rendezze az itt dolgozóknak a bérét? Problémamentesen működött eddig az uszoda. Most boszorkányüldözés van?

Sorolhatnám tovább:

  • Vajon miért nem adja ki a közadatokat a város vezetése?
  • Vajon miért nem lép Vác város önkormányzata a futballstadion ügyében?
  • Láthatjuk, hogy hol áll a stadion. Mikor lesz az átadás?
  • A polgármester asszony azt mondta, hogy csontvázak hullanak ki a szekrényből, rendet teszünk a városban. Milyen rendcsinálás van itt?

Nem véletlen, hogy ide kértem ezt a sajtótájékoztatót, a Szent István térre.

2020. augusztus 20-án, az ünnepi beszédben Meláth Attila baptista lelkész megemlítette, hogy talán a Szent István tér is megérne annyit, hogy Vác város önkormányzata felújítsa. Azóta számtalan ígéret, magyarázkodás volt, és íme, itt állunk, egy év eltelt.

Az égadta világon nem történt semmi. Pénzhiányról beszélnek, tervezési problémákról, és minden egyébről. Nem jött össze annyi pénz közadakozásból, mint amire számítottak.

A polgármester azt mondta, hogy soha nem állt még ilyen jól az önkormányzat pénzügyi tekintetben. Több mint egymilliárd forint van az önkormányzat számláján. Magyarázkodás az van. Senki, semmire nem kap választ, legyen az lakossági bejelentés, legyen képviselői kérdés.

A Szent István térért többször fölemeltem a hangomat a képviselő-testületben. Legutoljára a költségvetés elkészítése kapcsán.

De tekintsenek át a túloldalra!

A Szent István térnek azon oldalán a faágak úgy lógnak le, hogy nem tudnak az emberek elmenni. Ilyen gazdátlan még soha nem volt ez a város – zárta sajtótájékoztatóját Csereklye Károly.