LECKE, AMIT ÖNSZÁNTÁBÓL ADOTT FEL MAGÁNAK INOTAY GERGELY ÁBEL

Az alábbiakban közöljük Molnár J. Péter a Váci Mértékben megjelent elgondolkodtató publicisztikáját.

***

Felszállt a fehér füst, nyilvános lett, ami már hetek óta sejthető volt: Inotay Gergely, Vác alpolgármestere lett Matkovich Ilona jelöltje az ellenzéki előválasztáson. Nem lesz könnyű dolga. Mármint emberileg. A politikát talán hagyjuk is. Nézzük, hogy Inotay Gergely, mint ember, mint keresztény, mint hitoktató, mit vállalt.

Nem keveset. Idézzük őt szó szerint: „Semmi sem lehet olyan fontos, mint gyermekeink jövője. Ha erre gondolok, felsejlik egy becsületes, igazságos társadalom víziója, amelyben mindenki tehetsége és akarata szerint boldogul itthon; amelyet béke, jólét és egyenlő esélyek jellemeznek. Sajnos ma ezt nem tapasztalom, de 2022-ben megtehetjük az első lépést és változtathatunk mindezen. Hagyományaink tiszteletben tartásával Pest megye 4. számú választókerületét jobb, élhetőbb hellyé kell és lehet is tenni, az itt élőkkel szoros együttműködésben. Ezt képviselve indulok el az őszi előválasztáson. Kérem, hogy támogassák törekvésemet!”

És most lássuk a tényeket. Inotay Gergely egy olyan kormányozni vágyó politikai erő parlamenti képviselője kíván lenni, amelynek meghatározó és véleményformáló személyisége lesz Gyurcsány Ferenc, és felesége, Dobrev Klára. (Akármit is mondanak most, így lesz.)

Gyurcsány Ferenc, aki mint tudjuk rendszeresen bérmálkozott is egy darabig, amúgy igen közvetlen viszonyt ápol az egyházakkal. Olyannyira, hogy egyenesen felmondaná a még Horn Gyula(!) által a Pápai Állammal megkötött Vatikáni szerződést. Ugye ez az a memorandum, ami Magyarországon szavatolja, hogy a katolikus egyház és az általa működtetett intézmények az államiakkal egy megítélés alá esnek, vagyis nem lehet kevesebb az egyházi intézmények finanszírozása, mint az államiaké. Még egyszer tehát:

A vatikáni szerződést Gyurcsány Ferenc felmondaná. És ne legyen kétségünk: felmondaná azt Dobrev Klára is.

Inotay Gegely gyakorló katolikus. Sőt, hitoktató. 2018-ban így ír egy többek között általa is szervezett hittan táborról:

„Fantasztikus öt napot töltöttünk együtt; egyik kaland a másikba ért. Természetesen fontosnak tartottuk, mi szervezők, hogy hittanos keretet adjunk a tábornak. Keresve sem találhattunk volna alkalmasabb szentet, mint Bosco Szent Jánost, a Fiúk Apostolát, hogy a tábor feladatait a személye köré szőjük.” (Forrás: vaciegyhazmegye.hu)

Elfogadjuk és megértjük az alpolgármester úr döntését. Azért a Parlament az mégsem a váci Városháza. Kívánunk neki sok sikert az „előválasztáshoz”, utána pedig mélyen megélt, áldott szentmiséket.

A leckét már úgyis feladta magának.

MJP