MEGLEPETÉSKÉNT ÉRTE A VÁROSHÁZÁT, HOGY ELHERVADNAK A TEMETŐI VIRÁGOK? – JESS KINGA: NEM VÁRT NEHÉZSÉGGEL SZEMBESÜLTÜNK

A napokban a Váci Életen elkezdődött a csoport tagjai között egy intenzív párbeszéd az Alsóvárosi temető látványosan leromlott állapotáról. Sokaknak úgy szúrt szemet a temető feltűnő gondozatlansága, hogy nem is tudták, hogy mindez csak azóta tart, amióta a váci önkormányzat kezelésébe került e kegyeleti hely. Ezúttal azon ritka helyzet is előállt, hogy a közösségi oldalon megkezdett párbeszédbe még Jess Kinga és Molnár Nándor baloldali képviselők is becsatlakoztak.

Az ügy háttere az, hogy 2021 márciusában Vác Város Önkormányzata és az Alsóvárosi Szent Miklós Plébániahivatal kegyeleti közszolgáltatási együttműködési megállapodást kötöttek, amelynek számos pontjának egyike az volt, hogy az önkormányzat vállalja a temetői közösségi szolgáltatások biztosításáról az irányadó jogszabályok és temető-szabályzat rendelkezéseinek megfelelően a temető fenntartási, üzemeltetési, karbantartási, fejlesztési feladatai ellátását és gondoskodik a temető rendjének betartásáról.

A város ezen túl vállalja, hogy elvégzi a temető és létesítményeinek tisztán tartását, az utak karbantartását, síkosságmentesítését és a hóeltakarítást, összegyűjti és elszállítja a hulladékot.

Ezzel a poszttal indult a vita: „Elnézést kérek, de úgy hallottam, hogy a temetőgondnokság az önkormányzathoz tartozik. Ezúton szeretném megkérdezni, mikor szokták a szemetet elvinni a gyűjtő helyről, ugyanis már az úton is van. Az Alsóvárosi temetőről beszélek, a Spar felőli bejáratnál, a volt haranglábnál lévő szemetesről. Nagyon sok a törött üvegmécses törmelék is van már a kupac körül. Kérem segítségüket! Köszönöm!”

Molnár Nándor egy hosszabb hozzászólásában többek között azt mondta az általa sem tagadott minősíthetetlen temetői állapotokra, „hogy ilyen esetek előfordulnak, de azt nagy dolognak tartom, hogy ezen a fórumon felszínre kerülnek és megoldódnak.” (Mondjuk, sohasem voltak az Összefogás jelöltjei ilyen megengedőek az előző városirányítással!)

Jess Kinga pedig már az ismert „városházi jó szomszédsági” hanghordozással azt tette hozzá, hogy köszönik a bejelentést! „Intézkedünk! Valóban a város gondozza a teljes temető területét.

Több nem várt nehézséggel szembesült a Városfejlesztő Kft. az átvétel után, de igyekszenek utolérni az elmaradásokat.”

Nem hagyták szó nélkül a csoport tagjai, többek között így válaszoltak: „Ebben csak az a szomorú, hogy az intézkedések többnyire az ilyen posztok és fényképek közreadása után történnek, ugyanis nem az első eset. Ön biztos tudja az átvétel után felmerülő gondokat, de a jelen eset nem hiszem, hogy az átvétel utáni elmaradások kategóriájába tartozik.”

Egy másik hozzászóló ennél jóval karcosabban fogalmazott: „az a »nem várt nehézség« arra utal, hogy fogalmuk sincs arról, hogy mit vettek át idestova 1,5 éve…? Én nem vagyok közvetlenül érintett, de azt pontosan tudom, hogy mik az ilyenkor szokásos papírozások. Önök több, mint másfél éve pontosan tudják, hogy mik az üzemeltetési feltételek, de nem hivatalosan jóval régebben! Kérem, pontosan írja le, hogy ezek közül mi az, ami »nem várt« és leginkább: miért!? Ennek utána lehet nézni közérdekű adatigénylés módján az átvételi dokumentumokban. Kérem, hogy NE mozifilmet próbáljon vetíteni, HANEM felelősen OLDJA MEG a problémát!”

És egy végképp elkeseredett hozzászóló az elhunytak nevében is szólva ezt írta: „Ezt a testületet az élők igényei is hidegen hagyják, vajon milyen magasról tesznek azokra, akik még »kiposztolni« sem tudják már a méltó nyugvóhelyhez való jogos igényüket?”