VÁCI VILÁG LAPSZEMLE – ÚJABB ALAKKAL BŐVÜLT A LAP ÁLTAL LEÍRT VÁROSHÁZI SZÖRNYTÁR. 4. RÉSZ

Úgy tűnik, hogy a Váci Világ a városházi korrupciós ügyek tekintetében nem ismeri a váci közszereplőkkel kapcsolatos finomkodást. A lap legújabb írásában nem „körbeírómódban” mutat be a maga bestiáriumában (szörnytárában) egy nemkívánatos, újabb közéleti antilényt: a Mohóvízilót, a Pénzhiéna és a Krajcárkeselyű után.

Az írás nem csak az új városházi élőlényt tűzte a tollhegyére, hanem leginkább ehhez hasonlatos kérdéseket tett fel, illetve problémákat vetett fel.

  • A polgármester asszonyt és a képviselő hölgyeket és urakat állásfoglalásra készteti, miképpen állnak az önkormányzat rosszindulatú áltanácsadóival, és azt a szavazatukkal zsaroló képviselőkkel szemben?
  • Hogyan áll a város vezetése az egyik képviselőjük fizikai inzultálásának ügyéhez, miközben a városháza hivatalos oldala már fizetett (!) közleményben tiltakozott e képviselő sajtótájékoztatóján elhangzottak ellen, addig a bántalmazásról egyetlen szóval sem tett említést?
  • Miért csak egyetlen képviselő, Dr. Manninger Péter reagált érdemben Ferjancsics Lászlótól való elhatárolódást követelő felhívásra? Az Összefogás pártjai, szervezetei miért hallgatnak?
  • Vajon a hallgatásukkal hitet tesznek a korrupció elfogadása mellett? Vagy közös ügyeik miatt kénytelenek eltűrni a jelenlétét? Sok hangfelvétel lapulhat a fiókban?
  • Nem lenne itt az ideje a totálisan dilettáns kommunikációs csapatot szélnek ereszteni és a közpénzeket nemesebb célra fordítani?
  • Miért érheti meg az Összefogás túlsúlyú képviselő-testületnek Kiss és Ferjancsics alpolgármesterek pozícióban tartása?
  • Miért engedik meg a Váci Világ szakértői által felderített engedélyek kiadását, amely területek átminősítésének bizonyos politikai beosztásból adódó, pénzben realizálható előnyei is lehetnek? Nem tartanak-e attól, hogyha feltárják a pontos szereposztást és azokról folyamatosan beszámolnak, akkor nem kerülhet-e a városháza a mostaninál is kínosabb helyzetbe, konkrétan a hivatali hatalommal való visszaélés gyanújába?
  • Biztosak-e a városházán, hogy a városi lakások értékesítésével kapcsolatos adatok feldolgozása után is szembe tudnak nézni a választópolgárokkal?

A lap e poszt-ezópuszi cikkének záró témája végül az uszodai, és más önkormányzati intézmények pénzét nagy hozzáértéssel dézsmáló, több cikluson át eredményes számlamágusként is tevékenykedő, vezető beosztású tisztségviselője munkásságának taglalása volt. A szerző itt körbejárja a lap és munkatársai által feltárt korrupciós vádakat, amelyek kivizsgálása a dunakeszi rendőr-kapitányságon nyomozati szakaszba kerültek. A város közvéleménye az eredményekig izgalommal várja, amely cáfolhatja vagy megerősítheti majd az Összefogás ígéretének beteljesülését a korrupciómentes váci közéletről.

***

A legkorábbi bestiáriumok az ókorból származnak, amelyek később a középkorban élték a fénykorukat. Ezekben az egyes vadállatok természetét írták le, valamint kiegészítették erkölcsi leckékkel is. A bestiáriumi leírások tehát mindig egyféle utalások az állatok emberszerű jellemvonásaira, ezért is válhattak e művek a nyugati művészetben és irodalomban oly népszerűekké. E műfaj azóta is szólni képes minden kor emberéhez, annak örök emberi gyengéiről és erényeiről.