EGY DEÁKVÁRI SENKIFÖLDJÉBŐL VALÓDI SZABADIDŐS ÖVEZETET ÁLMODOTT MEG PETŐ CSILLA

Az a célom, hogy a városvezetés figyelmét felhívjam ezekre az áldatlan állapotokra – kezdte ezen a deákvári, elhanyagolt senkiföldjén a tájékoztatóját Pető Csilla képviselő asszony.

Az elhanyagolt deákvári körzet – Fotó: VácOnline

2020. szeptemberében egyéni kezdeményezést adtam be, szerettem volna ennek a területnek hasznos funkciót adni. Hivatalosan megkerestem polgármester asszonyt és a város vezetését, szerettem volna megtudni, mi a város koncepciója ezzel a területtel? Deákvár ettől sokkal többet érdemel.

Azért is mertem polgármester asszonyhoz fordulni, mert egy tudósításában hírt adott arról, hogy a város meghívására a Gödöllői Szent István Egyetem tájépítész hallgatói városunkban töltötték gyakorlatukat, és olyan zöld területeket kerestek fel, amelyeknek nincs funkciójuk, felmérték, javaslatokat adtak, hogyan lehet ezeket a város infrastruktúrájába bekötni, hasznosítani. Arra gondoltam, hogy ez a terület is megérdemli, hogy funkciót kapjon.

A gazban – Fotó: VácOnline

A városvezetés válaszra sem méltatott, pedig ez az egyik legdinamikusabban fejlődő városrész, sok a beköltöző, fiatal család.

Napi gondjaikban kellene segíteni, parkolási nehézségeiket megoldani úgy, hogy zöld terület is maradjon. No nem ezek az állapotok, melyeket itt láthatunk jelenleg, ember nagyságú fű és gaz, gondozatlanság, elhanyagoltság.

Sajnos ezekre a próbálkozásokra semmilyen választ nem kaptam. A 2021-es évre benyújtott költségvetésbe is tettem javaslatokat ennek a városrésznek az infrastruktúrájának a javítására, csapadékvíz elvezetésére, szilárd útburkolat kialakítására, parkolási lehetőség megteremtésére és kulturált zöld környezet, szabadidő eltöltésére alkalmas park kialakítása szerepelt.

Készítettem egy kérdőíves felmérést itt a lakóövezetben – mind papíralapút, mind online formában –, eljuttattam a lakókhoz és nagy örömömre az itt lakó 130 családból 60 kitöltötte, tehát reprezentatív felmérés született.

A három kérdés arról szólt, hogy parkolási övezetet, parkot szeretnének ide, vagy egyéb funkciót adnának ennek a területnek. A beérkezett válaszok fele-fele arányban parkolási lehetőségek kialakítását illetve zöld terület, park létrehozását javasolták. Tehát mindkét ötlet a lakók támogatását élvezi.

A kérdőíves felmérésről mind a városvezetést, mind a térség képviselőjét, Molnár Nándort értesítettem, a képviselő úrral együtt egy bejárást is tartottunk, amelynek az volt a célja, hogy megismertessem ezekkel az állapotokkal, amivel az itt lakók kénytelenek együtt élni.

A deákvári dzsumbuj, ami új funkciót is kaphatna – Fotó: VácOnline

Volt erre valamilyen válasz?

Sajnos érdemben semmilyen választ nem kaptam, illetve az volt a reakció, hogy vannak a városban sokkal fontosabb, megoldandó dolgok. Szomorúan azt láttam, hogy az idei költségvetésbe erre egy fillért nem terveztek be, tehát se koncepció, se pénz nincs ennek a területnek a rehabilitációjára a városvezetés részéről.

Németh Renáta nyilatkozott a HírTv-nek – Fotó: VácOnline

A sajtótájékoztatón megosztotta gondolatait az itt 14 éve lakó Németh Renáta is, aki elmondta, hogy a legjobb sorsa az lenne a területnek, amit a felmérés is tükröz. Ami a legnagyobb gondot jelenti az itt lakó családok számára, hogy nem tudunk sehol parkolni. Sok itt a társasház, rengeteg fiatal család költözött ide, de nem férnek el az autók, mikor mindenki megérkezik a munkából. Zöldterület is maradhatna, nem célunk – hisz a felmérés is ezt igazolta – hogy csak parkolók legyenek.

Sajtó kérdésre, miszerint civil összefogással esetleg nagyobb hangsúlyt adhatnának a kérésüknek a városháza irányába Németh Renáta azt válaszolta, hogy bíznak a képviselőben és abban, hogy egyszer eljut a városháza döntéshozóihoz is a kérésük.

***