CSEREKLYE KÁROLY A SZERDAI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJÁN ARRÓL BESZÉLT, AMIRŐL A VÁROSHÁZA HALLGAT

Csereklye Károly sajtótájékoztatót tartott a Harmatkert Kft. tisztázatlan ügyéről, azt firtatta, hogy ki felel az irgalmatlanul nagy összeg teljesen felesleges kifizetése miatt. Beszámolt a város valós pénzügyi helyzetéről, a városházi siránkozások feleslegességéről. Lefestette azt a helyzetet, amelyet a városháza döbbenetes titkolózásaival teremtett, a közadatkérések ellehetetlenítését, még akkor is, amikor nyilvánvaló hűtlen kezelés gyanúja merült fel. Egy véglegesen szomorú eseményről is beszámolt, múlt héten immár a közéletünk verbális erőszaka tettlegességbe fordult, a képviselő urat bántalmazták a nyílt utcán.

A Harmatkert Kft. tisztázatlan ügye

A sajtótájékoztató első témája a Harmatkert Kft. ügye – kezdte tájékoztatóját Csereklye Károly képviselő úr. A polgármester asszony heti beszámolójában elmondta, hogy az önkormányzatnak a Harmatkert Kft. felé fölöslegesen 110 millió forintot ki kell fizetnie az első ciklusban megkötött szerződések és annak folyamodványai miatt.

2013-ban kötötték meg ezt a szerződést, ami 2018-ig tartott. Ebben az időszakban Kászonyi Károly volt a Pénzügyi Bizottság elnöke, akinek ezekről a szerződésekről, az ott folyó munkákról, mindenről kellett tudnia, no meg a felügyelő bizottságnak is. A második ciklusban maradt tovább Kászonyi Károly a bizottság élén, ez a ciklus 2014-2019-ig tartott, szintén Kászonyi Károly volt a Pénzügyi Bizottság elnöke, a Gazdasági Bizottság tagja volt Kiss Zsolt, Matkovics Ilona és Ferjancsics László.

Ez a szerződés, amikor megkötötték, nem tudom, hogy volt-e képviselő-testület előtt, volt-e pályáztatás és hogyan került a Harmatkert Kft. a képbe? Én a Kft.-t nem hibáztatom, hiszen ő ragaszkodott a megkötött szerződéshez és a szerződés alapján az önkormányzatnak kellett volna a vállalkozót számon kérni.

2019-ben felállt az új képviselő-testület, és 2020-ban egy új szerződést kötött az önkormányzat, az akkori 1 milliárd 750 millió forintot fölemelték 1 milliárd 805 millió forintra.

Nem tudom, hogy erre ki adott felhatalmazást, ki kötötte meg ezt az új szerződést 2020. február 14-én?

2020. július 14-én a Harmatkert Kft. felbontotta a szerződést, mivel februártól nem kapott munkát, és nem is történt kifizetés. Ezen időszak lezárásakor Vác Város Önkormányzata 55 millió 165 ezer forintot fizetett ki a Kft.-nek, valamint 27. 413.000 forintot késedelmi kamat címén és költségátalány címén kifizetett még 8.600 Eurót.

Vajon miért nem volt munkavégzés, vajon mért nem jutottak előrébb a tárgyalásokon, miért mutogatunk vissza, miért nem tudjuk, hogy mi történt 2010 és 2014. között?

Mint már mondtam, Kászonyi Károly volt mindkét Pénzügyi Bizottságnak az elnöke. Az ő javaslata volt 2013 elején, hogy szervezzük át a képviselő testület bizottságait pénzcsökkentés miatt.

Tettem akkor javaslatot, hogy mit lehet csökkenteni, meg is volt a válaszuk erre, minden bizottságból kizártak abban a ciklusban. Tán azért, mert beleszóltam a dolgokba, beleláttam, hogy mi van a háttérben, beleláttam, hogy mi lesz a TAO-pénzekkel?

Meg kellene vizsgálni, hogy ebben a kérdésben ki hibázott, és álljon fel, vallja be. Ezt szeretném kérni az érintettektől, hogy tájékoztassák a közvéleményt, hogy ki felel ennek az irgalmatlan nagy pénznek a teljesen felesleges kifizetéséről?

 

Mi a valóság Vác Város pénzügy helyzetével kapcsolatban?

Második témaként Vác Város pénzügy helyzetéről szeretnék pár gondolatot mondani. Eddig mindig azon sírtunk, hogy Vác milyen nehéz anyagi helyzetben van és visszamutogatunk az előző ciklusokra, valamint szidjuk a kormányt, hogy mennyi pénzt nem kapunk meg.

Jelen állás szerint kb. 1 milliárd 100 millió forint lehet az önkormányzat számláján, ez a pénz bőségesen kitart 2021 szeptemberéig, hiszen akkor lesz a következő adó befizetés. Ilyen időszak nagyon régen volt, hogy nem kell likvid hitelt felvenni.

Honnan is van ez a pénz? A befizetésekből és a költségek megtakarításából, hiszen az elmúlt öt hónapban látványos beruházás Vác Város részéről nem volt. Nem volt tervezett útfelújítás, épületfelújítás, majd kimegy ez az év, és 2021 végén el fogjuk mondani, hogy olyan jól gazdálkodtunk, hogy nem volt szükség likvid hitelre, igaz, nem is csináltunk semmit.

Ebben az 1.1 milliárdban az is benne van, hogy az intézmények, iskoláink, konyháink nem működnek, az állami normatíva feletti kiadások itt maradtak. Ezeket a pénzeket tisztességesen fel lehetne használni és a város érdekében elkölteni.

Ellehetetlenített közadat kérések

Kikértük a Vác Sport Nonprofit Kft. kifizetéseinek jegyzékét, mivel nagy valószínűséggel Zábó Edina nagy összegekkel megkárosította a közvagyont.

Azt a választ kaptam Matkovics Ilonától, hogyha tudomásomra jutott bármi visszaélés, tegyek feljelentést. Részünkről ez megtörtént, az úti elszámolásokat leadtuk a polgármester asszonynak, volt belső vizsgálat is. Ennek eredményeként kijött, hogy szúrópróbaszerűen az adatokat megvizsgálták, 12.000 km út megtételét állapította meg a belső ellenőrzés, hogy ennyi jogtalan kifizetés történt. Ezek között volt olyan is, hogy szabadságon volt Zábó Edina, ennek ellenére elszámolt útiköltséget.

Kérdezem: miért csak szúrópróbaszerűen történt a vizsgálat, miért nem tekinthettünk bele a vizsgálatba, mi történt azóta? Mi lesz a következő lépés, milyen gyanús esetek vannak még?

Próbáljunk meg együtt leülni és ezeket és a város egyéb kérdéseit megvitatni, tisztába rakni!

Hány csontváz bukott ki eddig a szekrényből, hány fog még kibukni? Mi van a többi közadat kérésünkkel? Több százezer forintért hajlandóak csak bizonyos közadatokat kiadni! Nem lenne üdvösebb együttműködni?

 

Sajtókérdések a közadat kérésekről, valamint egy verekedésről

 

Sajtókérdésre, miszerint Zábó Edina még a helyén van-e,

azt mondta a képviselő úr, hogy semmi információja nincs erről, mint ahogy számos, konkrét kérdésre sem kapott képviselőként választ.

 

Egyáltalán nem kapnak közadatot? – hangzott a következő sajtókérdés.

Kaptunk, 2018 és 2020 közötti időszakot megkaptuk, de kértük 2014-től az adatokat, sajnos erre azt a választ kaptuk, hogy 480.000 forintért megkapjuk az adatokat. Mindegyik ügyben született rendőrségi feljelentés, meghallgatás volt, tanúkat beidézték, folyamatban van az ügy.

 

A közelmúltban az egyik váci fórumon lehetett látni, hogy verekedés, testi sértés áldozata lett a képviselő úr. Feljelentés is történt ebben az ügyben, ha jók az információk – hangzott a következő témafelvetés.

Verekedéshez két ember kell, de itt erről szó sem volt. Múlt hét csütörtökön a kisváci kerékpárboltba mentem, a járműbolt bejáratánál állt F. Attila, az előző polgármester, egy fiatalemberrel beszélgetett, velem szemben jött K. István úr, az előző képviselő-testület tagja, jelenleg a KDNP elnöke, aki szórólapokat osztogatott. Nyújtotta felém, én nem fogadtam el, erre a reakció az volt, hogy

F. Attila trágár szavakkal illetett, majd amikor felléptem az első lépcsőre, azt éreztem, hogy F. Attila hátulról rám mért egy ütést a vállamra és az arcomra, a vele beszélgető úr fogta le, köszönet neki, majd a boltból a kiabálásra kijött egy bolti eladó is.

Ezután bementem a boltba, elintéztem, amit akartam, és megkértem, hogy egy hátsó ajtón engedjen ki. K. I. még elkísért a Foktövi utca sarkáig.

Amin meglepődtem, hogy nem sokkal ezután valamelyik magazintól hívtak, hogy meséljem el, hogy történt az eset. Jeleztem, hogy én eddig senkinek nem nyilatkoztam, honnan jutottak az információhoz? Hát olvasták valamelyik hírportálon. Valószínű az utcán láthatta valaki.

A rendőrségi vizsgálatig mindenképp várjanak, látleletet vetettem, a rendőrségen feljelentést tettem. Tegnap a kihallgató rendőrrel beszéltem és közölte, hogy az ügyet áttették másik rendőrkapitányságra. Nem haragszom a történtekért, sajnálom, mint embert.