VÁC ÉS KÖRNYÉKE MOZIJA – EMLÉKEZETES MAGYAR FILMEK HAZAI TÁJAKON – 2. RÉSZ

Amióta elindult a hazai filmipar, azóta mindig is népszerűek voltak az alkotók számára a Budapest közeli helyszínek, így Vác, Vácrátót és a Dunakanyar is. Ismert tájaink, épületeink, utcáink, tereink már sokszor voltak helyszínei a legváltozatosabb történelmi korokban játszódó eseményeknek. E sorozatunkban összegyűjtöttünk e filmek közül jó néhányat. Ebben a második epizódban ezúttal a Vác környékén forgatott filmeket vesszük sorra.

***

Valamit visz a víz – 1943

Zilahy Lajos nagy sikerű regényének filmváltozata 1943-ban készült. A Magyar Királyi Operaház vezető főrendezője, Oláh Gusztáv rendezte, akinek ez az első próbálkozása a film területén. Az eredeti díszletterveivel, modern színpad-technikai megoldásaival már jelentős sikereket elért sokoldalú művész, ezen a számára teljesen új területen is kiemelkedő alkotást produkált. A film természetes fényben fotografált gyönyörű, szobi vízparti jelenetei Makay Árpád kiemelkedő operatőri munkáját dicsérik.

***

Aranyember – 1962

Ez az alkotás Jókai Mór ismert regényének harmadik filmváltozata volt. A produkció főszerepeiben Csorba Andrást, Béres Ilonát és Pécsi Ildikót láthattuk. A filmben Noémi (Pécsi Ildikó) és édesanyja egy kis szigeten élnek, amit a béke és a nyugalom jellemez. Az ehhez a helyszínhez kapcsolódó képkockákat Nagymaroson és környékén rögzítették.

0:30-tól Nagymaros, Sólyom-sziget – Pécsi Ildikó színművésznő az Aranyember című film forgatásán (1962)

***

Oldás és kötés – 1963

Latinovits Zoltán és Domján Edit jelenete Jancsó Miklós az „Oldás és kötés” című, 1963-ban forgatott filmjében Verőcén.

***

Fejlövés – 1968

Van az úgy, hogy nincs tovább – gondolhatta Klári, Laci és Béla, és nekivágtak a vakvilágnak. Hármójuk a hatvanas évek kilátástalansága elől csak az öngyilkosságban látnak menedéket: Laci végez is magával, a Kovács Kati–Horváth Charlie alakította kettős azonban előbb a zöldhatáron, majd egy géppuskás határőr előtt találják magukat. Megtörtént esetet dolgoz fel az 1968-as Fejlövés, ez a feszes-feszült road movie, ahol a megérkezés nem csak az út végét jelenti, hanem talán egy álomét is.

43:47-től

00:32-02:50

***

VÁC ÉS KÖRNYÉKE MOZIJA – EMLÉKEZETES MAGYAR FILMEK HAZAI TÁJAKON – 1. RÉSZ