MINEK IDE ENNYI TEHETSÉGTELEN VÁROSVEZETŐ, HA VAN EGY SZUPERHŐS AUTOBOTUNK?

Az utóbbi hetek, hónapok városházi és egyéb lakájmédiás hozsannázása alapján biztosak lehetünk benne, hogy az elkövetkező időszakban is sok dicshimnuszt hallhatunk majd városunk újdonsült hőséről – hovatovább már a szobrok is róla beszélnek…

Szent Borbála szobra – Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

„Ó, drága hölgy, csoda történt, hiszen én, ki több mint négy hónapja megvakultam, miután fátyol borult a szemeimre, lám most újra látok” – ujjongta a Gombás-patak antik hídján Szent Tádé Szent Borbálának, áthajolva a nőalak felé Péter és Pál orra előtt, aztán ordítani kezdett örömében, hogy minél többen meghallják a hírt, még az egyházi- és világi főtéren sorakozó sorstársaik is.

Mert hát tényleg csoda történik mostanság Vácott, miután a jelek szerint megjelent a színen egy mindenható autobot, aki-ami többnyire emelőkosaras haszonjárműnek álcázza magát, és mindent elintéz, amihez kedve szottyan – ágvágástól a téliesítő szoborleplek lehúzásán át a különböző ünneplő zászlók kitűzéséig, mikor, mire van igény.

Nepomuki Szent János és Szent Kamillus szobra – Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Már-már tényleg a csodájára jár ennek a szenzációnak az egész világ legalább csaknem kilenc és fél milliós tömege kis hazánk minden tájáról, viszik a hírt a csodatévő autobotról, aki-ami lassacskán feleslegessé teszi az amúgy szánalmasan tehetségtelen városvezető potentátokat, polgármester-asszonyostul, alpolgármesteri kandúrtrióstul, szivárványos koalícióstul, úgy ahogy vannak.

Előtérben Szent Borbála szobra – Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Zárójelben jegyezzük meg: amint az időjárás engedte, a korábbi években is időben lekerült a téli védőcsuha városunk 27 beborításra érdemesnek ítélt mészkőszobráról, csak ez korábban nem volt hírértékű teljesítmény. Most az lett, legalábbis a főkegyenc városházi sajtósok, illetve uraik-parancsolóik szerint.

És ez nagyon szánalmas.

Szent Péter és Pál kettős szobra – Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Kiemelt kép: Előtérben Szent Kamillus szobra – Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

***

A Kőszentes híd (1753-1757)

A Gombás-patak felett átívelő, a váciak által csak Kőhídnak nevezett átkelő az egyetlen ma is látható barokk híd Magyarországon, de Európában is ritkaságnak számít a szobrokkal díszített közúti híd.

A hidat Althann Mihály Károly püspök építtette 1753-1757 között, Oracsek Ignác tervei alapján, Bechert József váci kőfaragó és társai közreműködésével, Nepomuki Szent Jánosnak, a hidak, kikötők védőszentjének a tiszteletére. A faragott káderkövekből rakott, mederpilléres építmény falazott mellvédjéből hat szobortalapzat emelkedik ki. A legkorábbi Nepomuki Szent Jánosé volt.

1 Nepomuki Szent János – a gyónási titok védőszentjeként is tisztelt Nepomuki Szent Jánost egy hídról vízbe dobva ölték meg, így hidakon vízparton természetes a megjelenítése
2 Szent Kamillus – e járványos időkben a szobrok közt a gyógyítás védőszentje is helyet kapott, a betegápoló, kamillánus szerzetes testvérei akkoriban a városban működtek
3 Szent Venatius – az úton lévőket a mélybe zuhanástól védő, római lovagként ábrázolt ifjú szent
4 Szent Borbála – a halállal tusakodók védőszentje
5 Szent Péter és Pál kettős szobra – apostolfejedelmek
6 Szent Thaddeus Júdás – a reménytelen ügyek, a kilátástalan helyzetben lévők segítője

1849. április 10-én a Kőszentes hídon és mellette a sekély Gombás-patakon át tört be a városba Damjanich seregének élén a vörössipkás fehértollas zászlóalj. Parancsnokuk, Földváry Károly vezette a rohamot a védekező ellenfél golyózáporában.