ÚJRA MEGÁLL A KÉS A LEVEGŐBEN A VÁROSHÁZÁN – MATKOVICH ÉS FERJANCSICS KÖZÖTT IZZIK A FESZÜLTSÉG

Ahogy várható volt, nem túl harmonikus Vác polgármesterének és alpolgármesterének a viszonya. A hullámvölgyek és hullámhegyek mellett egyre fokozódik a feszültség egy-egy látványos városházi kudarc miatt is, mint például a külterületi ingatlanok kommunális adóügye. Egyelőre még a hamu alatt izzik a parázs.

Mint arról elsőként adtunk hírt, a város átlagosan az egyik legszegényebb körzetében élő polgárain – akik nem feltétlenül önszántukból élnek éppen ezen a külterületen – kívánja Matkovich Ilona behajtani a kommunális adót, annak ellenére, hogy nincs e városrészeken valós kommunális szolgáltatás, s tenné ezt ráadásul öt évre visszamenőleg. Súlyos 100 ezer forintot meghaladó összeggel terhelné meg az itt élő családok háztartását ezzel a hirtelen jött kötelezettséggel.

Ahogy az a városházi folyosókon nyílt titok, a két városvezető eltérő állásponton volt. Matkovich csak egy évre visszamenőleg akarta behajtani az adót, míg Ferjancsics a maximumot, öt évet javasolt.

Általában is igaz, hogy ilyen helyzetekben az alpolgármester a bevétel maximalizálásra törekszik, míg Matkovich politikusi megközelítéssel inkább kerülné a botrányt. Ahogy szokott lenni, az ügyeket jobban átlátó Ferjancsics álláspontja diadalmaskodott, és a maximális összegre indult a járvány közepén az adórazzia. Amikor széleskörű lett a felháborodás, az alpolgármester elegánsan hátralépett, a szitkok pedig a polgármesterre zúdultak.

Matkovich azóta a jegyzőre mutogat, és a kormányhivataltól keres megoldást, de nem múlt a személyes sérelme sem az ügy miatt. Ennek jele az idei váci költségvetés is. A veszélyhelyzet miatt a költségvetést a polgármester önállóan fogadta a képviselő-testület helyett. Ha valaki megnézi a fejlesztési sorokat, láthatja is, hogy ezen messze nincs annyira ott Ferjancsics László kéznyoma, mint korábban. Persze a hivatalos kommunikációban a polgármester az alpolgármesterével és a baloldali frakcióval széleskörűen egyeztet.

Ferjancsics most tűr, mert a rendkívüli jogrendben más lehetősége nincs. De nem láttunk még olyan esetet az elmúlt harminc évben, amikor ne egyenlítette volna ki a számlát.

***

SAJTÓKÉRDÉST IS FELTETTÜNK, DE NEM KAPTUNK VÁLASZT

Természetesen újra megkérdeztük egy udvarias sajtókérdés formájában a városnak átlátszóságot ígérő vezetőktől, hogy mit szólnak ehhez az értesülésünkhöz.

Megszokhatatlan, de újra az történt, hogy nem kaptunk választ! Óriási szakadék tátong, amit mondanak, és amit tesznek között.

***

Tisztelt Matkovich Ilona és Ferjancsics László!

Minden újabb sajtókérdéssel felébred a remény, hogy ezúttal válaszolni fognak a VácOnline-nak is, sőt idézem az online fogadóóráján ezzel is biztatta a polgárokat: „továbbra is azt kérjük, hogy keressenek minket a kérdéseikkel, problémáikkal, emailben megtalálnak”, így megújult bizakodással teszem fel az alábbi kérdéseket:

Ezúttal a kérésünk így hangzik: Legyenek szívesek véleményezzék, kommentálják e két írásunkat!