JUHÁSZ BÉLÁNAK NEM EZ AZ ELSŐ BICSKANYITOGATÓ PRÉMIUMA KÖZPÉNZBŐL

Országos médiumok által felkapott botrány lett abból, hogy Juhász Béla, Sződliget Momentumos polgármestere a járványhelyzet közepén 1,6 milliós jutalmat ítélt meg saját magának. De nem ez az első esete: a legutóbbi országgyűlési választás előtt pár hónappal is milliós prémium ütötte a markát, így lett miből kampányolnia Momentumos országgyűlési képviselő-jelöltként. Az önkormányzati választás előtt pedig már a mostanihoz hasonló 1,6 milliót kapott, így a polgármesteri kampányra is jutott fedezet.

A legutóbbi, 2019-es önkormányzati választás előtti utolsó alkalommal, 2018 végén a mostanihoz hasonló 1,6 milliós összeget kapta Juhász Béla jutalomként. Érdemes megemlíteni, hogy idén azzal indokolta az összeget, hogy a polgármester részt vett a járvány elleni védekezésben, míg legutóbb is nagyjából ugyanekkora összeget kapott védekezés nélkül is.

„Sződliget Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 116/2018. (XI. 09.) határozata:

Sződliget Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete Juhász Béla polgármester úr részére A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 225/H § -a szerint jutalmat állapít meg, melynek összege a polgármester illetményének 3 havi összege, azaz bruttó 1.643.100.- Ft + járulékai.

A Képviselő-testület felkéri az alpolgármestert, hogy intézkedjen a polgármester jutalmának 2018. évi kifizetéséről, melynek fedezete a 2018. évi tartalék.

Sződliget Nagyközség Képviselő-testülete a polgármester jutalmát a 2018. évi költségvetésében biztosítja.

Határidő: 2018. november 30.

Felelős: jegyző”

Nyilván azt senki nem tudja és nem is tudhatja, hogy a polgármester mire költi a jutalmait, de az látható, hogy

a 2018-as országgyűlési kampány előtt is kapott prémiumként 1 millió forintot. Így jó eséllyel kampányolásra is fordíthatta, mindenesetre az időbeli egybeesések elgondolkodtatók.

Juhász Béla a választáson a Momentum színeiben 1,73% eredménnyel az 5. helyen végzett.

„Sződliget Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 128/2017. (XI.10.) határozata:

Sződliget Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete Juhász Béla polgármester úr részére a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 225/H §-a szerint jutalmat állapít meg, melynek összege a polgármester illetményének 2 havi összege, azaz bruttó 1.095.400.- Ft.

A Képviselő-testület felkéri az alpolgármestert, hogy intézkedjen a polgármester jutalmának 2017. évi kifizetéséről.

Sződliget Nagyközség Képviselő-testülete a polgármester jutalmát a 2017. évi költségvetésében biztosítja.

Határidő: 2017. november 30.

Felelős: jegyző”

Miután lebukott és az országos sajtótól is kérdéseket kapott, nem kért bocsánatot, de úgy fogalmazott meg egy nyilatkozatot, mintha saját elhatározásból, szerényen, másokon segíteni akarva felajánlaná az összeget egy civil szervezetnek. Kínos próbálkozását teljesen hitelteleníti, hogy az összeg már rég a számláján van, ő viszont csak a sajtókérdések nyomán jelezte szándékát. Ahelyett, hogy megkövetné a sződligetieket, adja az ártatlant.

Juhász Béla akkor jutalmazta meg a képviselő testület nevében önmagát, amikor a járvány elleni védekezéssel kellene foglalkozni, és minden forrást arra kellene fordítani. Akkor, amikor szerinte a „kormányzati elvonások miatt” üres a kassza. Mit több, minderről a rendkívüli jogrend miatti felhatalmazásával (vissza)élve egymaga döntött a képviselő testület helyett.

***

Az ügy előzményei:

JUHÁSZ BÉLA LEBUKOTT 1,6 MILLIÓS JUTALMÁVAL – ELNÉZÉST NEM KÉR, INKÁBB KÍNOSAN MENEKÜL

MAGYARÁZKODIK A SAJÁT MAGÁT JUTALMAZÓ MOMENTUMOS POLGÁRMESTER

A JÁRVÁNYHELYZETBEN KAPOTT FELHATALMAZÁSSAL ADOTT MAGÁNAK 1,6 MILLIÓS JUTALMAT A MOMENTUMOS POLGÁRMESTER