KÖZVETLEN MUNKATÁRSAI KÖSZÖNTÖTTÉK A 70 ÉVES VARGA LAJOS PÜSPÖKÖT

Varga Lajos váci segédpüspök december 5-én töltötte 70. életévét, ebből az alkalomból közvetlen munkatársai a járványhelyzet miatti előírásoknak megfelelően köszöntötték – írta meg az egyházmegyénk honlapja.

Az ünnepeltet Marton Zsolt megyéspüspök méltatta, aki személyes élményeit elevenítette fel és hálás szívvel emlékezett tanításaira, a tőle kapott iránymutatásokra. Elmondta, hogy szeminaristaként meghatározó élménye volt több olyan közös kirándulás, amelyek során a Váci Egyházmegye területén lévő műemléktemplomokat mutatta be Varga Lajos atya, de szívesen emlékszik vissza közös könyvtár-rendezésükre, illetve azt is elárulta a főpásztor, hogy kispaptársaival egymás között – latin tudása miatt – „Latin Lajosnak” nevezték akkoriban őt.

Fotó: Bölönyi Gabriella

 

A püspök, beszéde végén megköszönte segédpüspöke munkáját, mindig alázatos és nyitott jellemét, majd jókívánságai kíséretében adta át az ajándékot, egy jubileumi emlékkötetet, A Váci Káptalan középkori oklevelei gyűjteményes kötetét.

Az emlékkötet elkészítésének körülményeiről Nagy Géza Balázs levéltári munkatárs számolt be, mivel a gyűjtemény ötlete magától a megajándékozottól származott. A szerzők, szerkesztők titoktartás mellett alkották meg a könyv azon részeit, amelyről az Ünnepelt a meglepetés miatt nem tudhatott és a könyv korábbi elkészültéről sem szerezhetett tudomást. A szónok ezt követően méltatta a jubilánsnak a múlt értékeinek megőrzése iránti elköteleződését, szellemi nagyságát.

Isten éltesse közöttünk Püspök atyát még nagyon sokáig!

Szöveg és fotó: Bölönyi Gabriella

***

Az ünnepelttel készített interjút a Magyar Kuríron olvashatják.

Fotó: Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kiemelt képünk:  Merényi Zita fotója/Magyar Kurír