ODA A VÁCI SZÍNHÁZ „POLITIKAI FÜGGETLENSÉGE” – NYÍLT POLITIKAI ÁLLÁSFOGLALÁST TETTEK KÖZZÉ

Bár az új vezetés formálisan arra hivatkozva tette ki a teljes mértékben kormányzati támogatásból felújított Váci Dunakanyar Színházból a Váci Polgári Esteket, hogy a színházban nincs helye politikának, most mégis napjaink egyik legélesebb politikai csatározásában, a SZFE ügyében foglalt – Gyurcsány Ferencével megegyező – állást a színház.

A Váci Dunakanyar Színház megújított borítóképe

Hetek óta tart a színház a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül. Mintegy féltucat egyetem tért át az SZFE-vel együtt a költségvetési intézményi jogállásból az alapítványi jogállásba. Bár az új helyzet nagyobb rugalmasságot eredményez, mégis ezt a politikai témát választotta a kora ősz fő témájának a baloldal.

Naponta újabb performance-ok és politikai nyilatkozatok kerülnek elő.

És most látta elérkezettnek az időt a Varga Katalin által vezetett váci színház is, hogy odaálljon Gyurcsány Ferenc politikai álláspontja mellé azzal, hogy lecserélte az intézmény profilképét a baloldal által mindenhol használt FREESZFE feliratra.

A #FREEFSZE két használt logója

 

Ennyit a politikamentes színházról Vácon. Az első adandó alkalommal belevitték a teátrumot a politikai küzdelmek fősodrába. Kiss Domonkos Márk vezetése alatt semmilyen politikai vagy megosztó tevékenységben a színház intézményesen nem vett részt, de minden világnézetű bérlő számára azonos feltételek mellett adta ki saját rendezvényekre az épületet. Ezzel szemben ma már a megtépázott hírnevű és látogatottságú színház egyszerű politikai fegyverré silányult.

Ha valakinek volt illúziója, hogy Matkovich Ilona egy percig is komolyan gondolta a színház politikamentességét, hát most ezzel az illúzióval is kevesebb neki.

Nem független, hanem baloldali-liberális politizáló színházat csináltak az egykor szebb időket megélt kulturális intézményből. Hisztérikusan akarták a váci színházat, most láthatjuk, hogy miért…