Magasabb fokozatba kapcsolt a váci kultúra leépítése és kézi vezérlése

A baloldali városvezetés a Madách Imre Művelődési Központ, a Pannónia Ház, a Váci Dunakanyar Színház és a Kékház összevonásával egyértelműen pénzt von ki a váci kulturális életből, miközben a kormány 6%-os béremeléshez nyújt fedezetet a kulturális szférában. Előre láthatóan megszorítások várhatóak mindegyik intézménynél.

Az átszervezést és a november elsejétől várható közalkalmazotti jogviszony megszűnéseket arra használhatják fel, hogy erre való hivatkozással, indokolás nélkül mondhatnak fel a munkavállalóknak. Ha az eddigi gyakorlatot követik, akkor újra csak a hatalomhoz leghűségesebbeket tartják meg, a többieknek ugyanolyan szívtelenséggel mutatnak ajtót, mint ahogy az tették a vírus alatt eltávolítottakkal.

Matkovich Ilona már csak hűséges végrehajtóemberében, dr. Varga Katalinban bízik, a Váci Dunakanyar Színház megbízott ügyvezetőjében, ő fogja egyenként kiválogatni, ki maradhat és ki nem. A hentes munkát rábízzák, és mivel teljesen járatlan a kulturális igazgatásban, könnyebben is teljesítheti majd a városháza politikai ukázait.

 

Két nyilatkozat, amit majd számon kell kérni

Mindenesetre a két nyilatkozata, amelyet az ESTV-nek adott, nem túl megnyugtatóak abból a szempontból, hogy a dolgozók megmaradhatnak a helyükön.

Egységesítenék a kulturális intézményeket Vácon

Jelentős megtakarítással lehetne üzemeltetni a város kulturális intézményeit, amennyiben egységesítenék őket- fejtette ki egy interjúban dr. Varga Katalin. A Váci Dunakanyar Színház megbízott ügyvezetője ezt annak kapcsán mondta, hogy a Parlament döntése értelmében ősztől megszűnik a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogviszonya, ami lehetővé teszi azt is, hogy némileg átstrukturálva ezek a létesítmények vállalkozóbb módon működhessenek. Varga Katalin hozzátette: az átalakítást követően az intézmények üzemeltetését egyetlen nonprofit gazdasági társaság látná el. RÉSZLETEK A PÉNTEK ESTI HÍRADÓBAN.

Közzétette: ESTV – 2020. július 23., csütörtök

„Minden intézménynél vannak olyan feladatok, amit akár egy ugyanazon ember vagy társaság elvégezheti, klasszikusan a marketing, a közönségszervezés, a karbantartás, humánpolitikai ügyintézések, ezeket gazdaságilag és irányítás szempontjából is felesleges többszörözni.”

 

Mi lesz váci kulturális szféra dolgozóival az intézményi összevonás után

A országgyűlés törvénymódosítása szerint november 1-től megszűnik a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogviszonya. Hogyan érinti majd ez a szféra váci dolgozóinak további munkáját, főleg annak fényében, hogy erre, és a gazdasági helyzetre való hivatkozással a városvezetés a Váci Dunakanyar Színház Nonprofit Kft. üzemeltetésébe rendelné a művelődési központot, a Pannónia Házat és Kékházat. A közalkalmazotti státuszt elvesztő dolgozóknak augusztus közepéig köteles ajánlatot tenni a munkáltató, többek között erről is beszélgetünk a Nagyítóban Dr. Varga Katalinnal, a Váci Dunakanyar Színház megbízott igazgatójával.A TÉMÁRÓL BŐVEBBEN A MA ESTI NAGYÍTÓ CÍMŰ HÍRHÁTTÉR MŰSORUNKBAN HALLHATNAK!

Közzétette: ESTV – 2020. július 29., szerda

„Jelen pillanatban Vác Városa azt tervezi, hogy akik dolgoztak, ők dolgoznak tovább, mert ez a cél, mert nincs a létszám oly mértékben felduzzasztva.”