Vác hivatalos közösségi felületén „kopasz cenzor” vigyázza a szavainkat

Még az előző városvezetés hozta létre a város Facebook-oldalát, visszakereshető (!), hogy akkoriban nem volt e felületen politika, és bizony nem volt komment miatti letiltás se. Mára ebből a váciaknak nem maradt semmi sem. A liberális szólásszabadság-eszmény mind nagyobb dicsőségére a város lakosságának már csak a Matkovich-simogató része szólalhat meg ezen az oldalon, mert letiltanak sorra minden kritikus hangú, illetve bármiben, a leghalványabb ellenvéleményt is megfogalmazó kommentelőt. Bár közös adóból fizetjük az oldal fenntartását, az adminokat, akik az odvas diktatúrák kései cenzoraiként jó és rossz emberekre, véleményét hangoztatható és letiltandó polgárokra osztják a választókat.

Vácon pedig mintha visszapergett volna az idő tavaly októbere óta. A nyolcvanas évek elejének legerősebb szövegvilágú rockbandája akár ma is énekelhetné a kései Kádár-korszak egyik antihimnuszát: „Agyamban kopasz cenzor ül / minden szavamra ezer fül / valaki helyettem gondolkodik / valaki helyettem távozik”.

A Vácon hallottam Facebook-oldal kérdezett rá a váci közéletben egyre botrányosabbá váló jelenségre, hogy ki van letiltva az önkormányzat Facebook-oldaláról?

A kérdés péntektől vált e sorok írójának is személyessé, mert a kitiltottak egyre bővülő váci csoportjának lettem tagja egy félóra leforgása alatt. („Bűnömül” róható fel, hogy belinkeltem a diadalittas városházi beszámoló után a szikár tényeket felsorakoztató váconline-os ellenvéleményünket, amiben helyre tettük azt, hogy újfent álhírterjesztéssel vádolta meg lapunkat a városvezető, miközben egy teljesen más orgánummal áll egy kisstílű sajtóperben épp nyerésre, abban is csak első fokon.)

A Vác Város Facebook-oldalán a letiltás – félórát sem időzött e poszt

Matkovich Ilona oldalán sem járt jobban a poszt, a liberális demokrata azonnal törölte. Ezzel  világosan értésünkre adta, hogy érvelő ellenvélemény nem fér el sem a városháza oldalán, sem a sajátján, miközben nála a jobboldali szavazótábort (városa polgárait!) becsmérlő kifejezésekben nem talál demokráciadeficitet: „ezt csak a fanatikus hülyék hitték el, a lebutítottak.” vagy „mocskos fidesz patkányok!” kifejezések nem sértik az érzékenységét.

Matkovich Ilona Facebook-oldalán a letiltás – itt két órát is megélt

Ki van letiltva az önkormányzat Facebook-oldaláról?

Lássuk a váciak véleményét, amelyek közül alig kellett rostálnunk, hiszen szinte mind egybehangzóak voltak. A város polgárainak szemmel láthatóan elege kezd lenni az antidemokratikus városvezetői magatartásból, és ezzel már nem csak a jobboldali tábor van így!

„Ez a liberális demokrácia, én csak megosztani tudok. Akkor inkább a kormány „diktatúrája”. A lakosság száját is befogják, mert esetleg más a véleménye. Erről ennyit.”

„Azt tudom, hogy a Szélesülepű Fejenagy idejében tőlem nem vontak meg semmilyen jogot, pedig gyepáltam őket rendesen. Most a polgármester asszony idején, akire szavaztam, eltiltanak (…) Alighanem azzal húztam ki a gyufát, amiben veled aligha értünk egyet. (A kommentelő szemben áll vitapartnerével nemzeti kérdésekben, messze nem kormánybarát, úgy tűnik, internacionalista megközelítésben látja a világot – a szerk.)  A nacionalizmust pl. nem bírom elviselni, felháborít pl. a székely zászló a Városháza erkélyén az országzászlózás, a trianonszázas ünneplés, az Attila szobor. A csalódás, amit a szavazatom felesleges leadása miatt érzek – nem szavaztam volna semmiképpen a másik oldalra és nem is fogok (…) Egyébként is azt gondolom, hogy a csoportok kezelése magánügy – például itt is, hiszen aki akar, belép, aki nem, nem. Viszont az önkormányzatnál úgy gondolom, hogy ehhez semmilyen jog nincsen. Valaki túlbuzog, ideje lenne gyorsan levenni őt a dologról.”

„(…) Gyula városi fizetett mocskolódó cenzúráz.”

„A csapat számomra azokból áll, akikről látom, hogy tesznek azért, hogy a harminc éve ránk szakadt demokráciát tisztességesen belakjuk, és hogy a demokrácia értékei valóban értékek legyenek, és ne csak üres szavak.”

„Mindig vigyázok a megfelelő hangra, kizárt dolog, hogy alkalmat adtam volna ezzel a tiltásra – amihez mellesleg nincsen joguk.

„Ez lehetetlen gyakorlat. Az önkormányzatnak ehhez egyszerűen nincsen joga.

„A Vác Város Önkormányzata című Facebook-oldal a városé.”

„A demokrácia és a szólásszabadság. Ja nem, fő a lojalitás és a titoktartás. Ez van.”

 

Hogy vélekednek a VácOnline olvasói a városi cenzúráról?

Nézzük, mit írtak a csökkenő népszerűségű polgármester asszonyról írt írásunk kapcsán a hozzászólók:

Zuhanórepülésben Matkovich kedveltsége a FacebookonKorábbi cikkünkben foglalkoztunk Matkovich Ilona facebook-os…

Közzétette: Vác Online – 2020. június 10., szerda

„Sokan le vannak tiltva az oldaláról. Demokrácia és szólásszabadság. Ja nem, csak a lojális titoktartóknak lehet véleményt nyilvánítani. Aki nem bírja a kritikát, az miért áll politikusnak? Vagy akkor legalább lenne valami következetesség az elvárásaikban. Ha ők véleményezhetik a jobboldalt, akkor viseljék ugyan úgy a feléjük megfogalmazott kritikát . A heti beszámolókról meg csak annyit, túl hosszú és sok benne a másra mutogatás. Szinte folyamatosan kapjuk az infót, hogy ezért sem és azért sem ők a felelősek. Ez eleve gyengeségre vall, erre meg sokan nem vevők. Majd most sajnálni kellene őket? Igaz, ennyi érdeket képviselni és kiszolgálni, ami ebben a sokszínű összefogásban megbújik, elég nehéz lehet kielégíteni.”

„Mást se tesz. Kicsit nárcisztikus az az ember. (Matkovich Ilona – a szerk.) Valami nincs rendben vele az biztos.”

„Így van, sokan le vannak tiltva, a város anyja nem bírja a kritikát!! Alkalmatlan léhűtő!!”

„Liberális Lufi. Hamar kipukkad.”

 

Vác az Életünk! csoport néhány beszélgetése az elfajult párbeszédről

„Az elmúlt napok történései arra sarkalltak, hogy néhány kérdést feltegyek polgármester asszonynak. Volt a váci honlapon egy „Polgármester válaszol” rovat, oda gondoltam a kérdéseimet feltenni.
Sajnos a rovatot a váci honlapon nem találtam meg. Ezek után keresővel próbálkoztam, és el is jutottam egy archiválj?) lapra, amelyből az derült ki számomra, hogy „A Polgármester válaszol” átneveztetett „Ön kérdez – a hivatal válaszol” oldalra, ahol a legutolsó bejegyzés február 25-i. Ezen túl kérdésfeltevésre nem láttam lehetőséget.
Jól látom-e, hogy a választási programjában párbeszédet ígérő városvezetés megszüntette a korábbi vezetés által kialakított kommunikációs csatornát?”

„Miért kellett a teljes hírzárlat, és a polgárok véleményének a megfosztása? Hogy ne lehessen kritizálni a nulla tevékenységet, amely zajlik. Látszat dolgok, valódi teljesítmény nélkül. Ha mégis lenne teljesítmény, nem lenne félnivalója senkinek sem a médiától és a szabad véleménynyilvánítástól. Itt tart Vác! Várjuk a programok listáját, várjuk a várost építő megmozdulásokat és várjuk a polgármesteri hivatal munkájának gyümölcsét, mert eddig egy nagy túrónak néz ki.”

„Váci élet csoportban a körzeti képviselőm posztjához hozzászóltam építő jelleggel, cáfoltam a válaszát. Demokratikus újabb válasz: Törölte posztját minden hozzászólásaival együtt.”

„Teljesen jól látod, kizárólag a hataloméhségük csillapítása volt a célja a nagy hazugság kampányuknak.”

***

E kommenteket látván, úgy tűnik, lassan már politikai oldaltól függetlenül is érlelődik a gyanú a város polgáraiban, hogy az egyszer már jócskán meghaladott hatalomgyakorlás van épp visszatérőben a közéletünkben.

A legutóbbi időkben rengeteg példáját adta a városvezetése annak, hogy milyen zárt, álságos, információs buborékban kívánja tartani polgárait.

Egyértelműen látszik, hogy a váci kórházat átjátszani akaró, bukott HospInvest kommunikátora és egy szélsőséges, liberális exújságírónő píárkodásának áldozatává kezd válni Vác. Úgy tűnik, hogy ugyanezzel a jól begyakorolt politikai marketinggel vezették meg tavaly októberben a jóhiszemű választóikat is.

Óriási a felelőssége tehát a városban a VácOnline-nak, mint az egyetlen talpon maradt városház-kritikus médiumnak, hogy ezt az álságbuborékot kipukkassza.

A rájuk szavazó választók nyilván bíznak még továbbra is az ígéreteikben, nehezebben nyílik a szemük a Mátrix-buborék mögötti valóságra.

A vesztes oldal választóit pedig vagy kitiltották minden kommunikációs felületről, vagy olyan helyzetben vannak a szájzár rendelet miatt, amiben nem mernek megszólalni, s valahogy el is hitették velük, hogy ők a vesztesek és most 5 évig csak hallgass a nevük.

„Bevettünk minden dumát / viseljük a dögcédulát / szavainkat elcseréltük / morzsáinkat feléltük” – énekelte az Európa Kiadó a kopasz cenzorok korából még e dalt, de lapunk ígéri, hogy

a demokrácia-felfogásnak e torz nézőpontja nem válhat uralkodóvá a városunkban, mi mindent meg fogunk tenni, hogy az emberek hangja hallhatóvá váljék és kiköveteljük a város vezetőitől a demokráciát!

***