Elzavartak egy imádkozót a polgármesteri hivatal elől

Értesüléseink szerint szabad vallásgyakorlásában megakadályoztak egy hölgyet április végén, akit a váci városháza előtt igazoltattak, majd eljárás alá vontak. Sajtókérdéssel fordultunk a városházához és a rendőrség illetékeseihez ebben az ügyben.

Olvasói információ alapján az elmúlt hetekben Matkovich Ilona polgármester utasítására a városháza előtt imádkozó nőt elzavartak a biztonsági őrök, információink szerint rendőrt is hívtak a helyszínre, aki megbírságolta.

Ezután a hölgy bement a váci kapitányságra, ahol információink szerint azt ajánlották neki, hogy forduljon az ombudsmanhoz, mivel akadályozták a vallásgyakorlását.

A VácOnline-nak a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztálya az ügy kapcsán ezt a választ adta:

„Helyi közterület-felügyelők egy, a bejelentés szerint gyanúsan viselkedő, Vác, Március 15. téri épület ajtajánál füstölőket gyújtó nő miatt hívták a rendőrséget 2020. április 28-án 22 óra 20 perc körül. A hölgy a járőröknek a helyszínen elismerte, hogy tisztában volt azzal, hogy tevékenységével megszegte a kijárási korlátozás szabályait, a szabálysértést elismerte, a helyszíni bírság kiszabásáról rendelkező nyomtatványt aláírta és átvette. A hölgy a rendőri intézkedéssel szemben panaszt sem a helyszínen, sem későbbi meghallgatásán nem tett.”

Az ügy különössége keltette fel az érdeklődésünket, s a városlakók bizalmát az sem alapozta meg Matkovich Ilonával kapcsolatban, hogy eddig egyházellenes cikkekre építette az újságírói karrierjét.

A városháza egyelőre megkeresésünkre még nem adott választ.

Az üggyel kapcsolatban bármilyen részlettel rendelkeznek, kérjük, jelezzék, s ha szerkesztőségünk újabb információkhoz jut, folytatjuk a témát.