AZ EXTRÉM KÁNIKULÁBAN A LAKOSSÁGTÓL IS FOKOZOTT TAKARÉKOSSÁGOT KÉR A DMRV ZRT.

Mint arról már hírt adtunk, az Országos Tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére július 12-én (péntek) 24 óráig.

A DMRV Zrt. közleménye szerint az előrejelzések alapján a társaság szolgáltatási területén számottevő csapadék érkezésére továbbra sem lehet számítani.
Az elmúlt évek nyári csúcsidei tapasztalatai alapján a cég hatókörében – különösen Pest vármegye alábbi településein – a következő időszakban a vízfogyasztás jelentős emelkedése várható: Budakalász, Csobánka, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tahitótfalu, Üröm, Acsa, Csömör, Fót, Erdőkertes, Gödöllő, Mogyoród, Szada, Veresegyház.

Jelenleg a társaság minden vízellátó rendszere üzemszerűen működik, a cég minden személyi és technikai eszközét maximális kapacitással működteti a folyamatos ivóvízellátás biztosítása érdekében.

Azonban az aszályos időszakokban a vízfogyasztás a hőmérséklet emelkedésével hirtelen, ugrásszerűen megemelkedhet, ezért a DMRV Zrt. felhívja a figyelmet, hogy a megnövekedett fogyasztási igények a vízellátó rendszer fokozott igénybevételét okozzák, illetve a fogyasztási igények további emelkedése, továbbá az esetlegesen előforduló műszaki meghibásodások esetén a rendszerben kritikus üzemállapot jelentkezhet, aminek következtében lokálisan nyomásesés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki.

Fentiekre tekintettel, a szükségszerű vízkorlátozás és vízhiány kialakulásának megelőzése céljából – azaz annak érdekében, hogy minden felhasználó folyamatosan rendben ivóvízhez juthasson – az alábbiak fontosságára hívja fel a figyelmet a társaság:

  • Törekedjenek az ivóvíz takarékos felhasználására: korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását (pl.: medencetöltés, autómosás)!
  • Csökkentsék a növényzet locsolására használt ivóvízmennyiséget, illetve a locsolás gyakoriságát!
  • Mellőzzék az ivóvízzel történő pormentesítést, utak, járdák locsolását!

Az ivóvízfogyasztás további növekedése esetén, a folyamatos ivóvízszolgáltatás minden felhasználó számára történő biztosítása érdekében a cég vízkorlátozás elrendelését lesz kénytelen kezdeményezni.