RÉGI ZENEI NAPOK: BACH H-MOLL MISÉJE ZÁRTA A FESZTIVÁLT, VILÁGSZÍNVONALÚ ELŐADÁSBAN

Ahogy egy héttel korábban, a nyitókoncert alkalmából, úgy a július 6-ai zárókoncerten is zsúfolásig megtelt a Fehérek temploma a 40. Régi Zenei Napok keretében, méltó módon megkoronázva a programsorozatot: ezúttal Bach grandiózus h-moll miséjének szenzációs színvonalú előadása ejtette ámulatba a közönséget, a végén könnyűzenei koncerteket is túlszárnyalóan viharos tetszésnyilvánítással.

Minden igazán rangos váci komolyzenei alkalmon különösen felemelő közvetlen hangolódás az utóbbi évtizedekben, amikor Varga László atya, a székesegyház karnagya lép a mikrofonhoz a program elején, hogy elmondja gondolatait a folytatásban következőkről.

„Monumentális misekompozíció Johann Sebastian Bach h-moll miséje. A szerző nyíltan megvallja benne a hitét és az Isten iránti óriási szeretetét. A kivételes tökéletességű zeneművet egy hosszabb, 1727-től 1749-ig tartó zeneszerzői érlelési folyamat során alkotta meg, a végén bizony már a látásában is erősen korlátozva írta, egy évvel a halála előtt fejezte be. Evangélikusként nem csak a kyrie és glória tételeket, hanem a teljes katolikus mise-ordináriumot végigkomponálta, a teljességre és a tökéletességre törekedett, mind szakmai, mind pedig művészi szempontból, és mindenekelőtt lelki értelemben egyaránt.

Mindvégig vallotta és számos kéziratára rá is írta: »Egyedül Istené a dicsőség, Soli Deo Gloria«. A credo tételben a 325-ös niceai zsinaton megfogalmazott hitvallás szövegét használta, ezt az úgynevezett hosszú hiszekegyet, amit mi is mindig imádkozunk. Kedves testvérek, kedves vendégek! Élvezzük és értékeljük a teljesítményt magát, amivel a zenészek és énekesek megajándékoznak, tehát ünnepeljük a produkciót is, közben azonban majd észre fogjuk venni, hogy lassan, folyamatosan átalakulunk, átváltozunk mi magunk, felhangolódunk, ráhangolódunk, belehangolódunk Bach h-moll miséjébe, amely tulajdonképpen egy szentmise, egy istentisztelet, felvesszük tehát most Istennel a kapcsolatot a zene által, nem csupán esztétikai élmények várnak ránk, hanem lelki élmények ugyanúgy. Részt veszünk ebben a misében igeliturgikusan, de intellektuálisan és spirituálisan is közösen, miközben a jelképes főcelebráns nem más, mint Johann Sebastian Bach” – adta meg az alaphangot a szombat esti koncerthez Varga László.

Ezen túlmenően – az egyházmegye nevében is – köszönetet mondott a Filharmónia Magyarország és a Haydneum vezetőinek, Szamosi Szabolcs orgonaművésznek, ügyvezetőnek és Vashegyi György karnagynak és munkatársaiknak az idei váci rendezvénysorozat megszervezéséért, az előzőekért nemkülönben, illetve kifejezte reményét, hogy hasonlóan nagy siker lesz itt a folytatás az elkövetkező években is.

J. S. Bach h-moll miséjét a Capella Savaria és a Purcell Kórus adta elő a zárókoncerten Bart Van Reyn vezényletével, énekes szólisták voltak: Kovács Ágnes, Elisabeth Scholl, Paulin Bündgen, Megyesi Zoltán, Drew Santini.