HOLNAP IRTJÁK A SZÚNYOGOKAT VÁCON ÉS A DUNAKANYAR TÖBB TELEPÜLÉSÉN

Tizenkét vármegye háromszáznegyvenöt településén – köztük Vácon -, valamint Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés – derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján.

Mint írják, „az extrém szúnyogártalommal érintett területeken az országos tisztifőorvos ugyan átmenetileg engedélyezte a repülőről történő kémiai szúnyoggyérítést, azonban a hőség miatt a héten erre nem lesz lehetőség. A nagy melegben a szúnyogok aktivitása a napnyugta utáni időszakra tolódik, amikor a repülésbiztonsági szabályok miatt már nem lehet légi gyérítést végezni. Amennyiben a szúnyogártalom továbbra is indokolja, az elmaradt légi kezeléseket a hőség után pótolják.”

A héten összesen 74 ezer hektáron földi módszerrel, platós gépjárműre rögzített permetező berendezéssel gyérítik a vérszívókat a szakemberek. A földi kezeléseket napnyugtát követően végzik, az a hőségriasztás alatt is a tervek szerint zajlik.

Július 9-én Vácon, Kismaroson, Nagymaroson, Szobon, Sződligeten, Verőcén és Zebegényben is irtják a szúnyogokat.

„A központi és önkormányzati szúnyoggyérítés eredményességéhez az is nagyban hozzájárul, ha felszámoljuk a kertekben létrejött szúnyogtenyészőhelyeket” – írja a katasztrófavédelem.