A VÁCI EVEZÉS ARANYKORÁNAK EMLÉKNAPJA KIÁLLÍTÁSNYITÓVAL, KÖNYVBEMUTATÓVAL, ÜNNEPI KÖZGYŰLÉSSEL

A váci evezés jeles napja volt július első szombatja, amennyiben a Vác Városi Evezős Club ekkor tartotta a sportág egyesületi szinten szervezett helyi történek 125 éves jubileumáról megemlékező programsorozata fő eseményét kiállításnyitóval, könyvbemutatóval, ünnepi közgyűléssel (ezeknek az eseményeknek a művelődési központ adott helyet), Széchenyi István emléktáblájának megkoszorúzásával, csónakházi baráti találkozóval egybekötve.

Nyitányként – Fekete Károly klubelnök és Kiss Zsolt János alpolgármester köszöntőjével – kiállítás nyílt a MIMK emeleti félkör galériájában a váci evezés történetéből generációkon átívelő fotótablók, vitrinekbe helyezett ereklyék, plakátok felvonultatásával, a tárlat több héten át látható a kiállítóhelyen.

Az ünnepi esemény adott alkalmat a jubileum apropójából elkészült, „A váci evezés aranykora 2000- 2024” című album bemutatójának is Cserkaszky Györgyi lektor és Ribáryné Pál Katalin szerkesztő közreműködésével.

Mint a párbeszédes bemutatóban elhangzott, az új kötet elődjének („A váci evezés évszázada”) születésekor az előkészítő munkában a könyvtári, levéltári kutatás dominált, most viszont rendelkezésre állt a VVEC 30 évvel ezelőtti megalakulása óta folyamatosan vezetett évkönyvek adatbázisa, így ezúttal nagyobb hangsúlyt kaphattak a főszereplő nagy bajnokok, klubvezetők megnyilatkozásai az evezéshez, a klubhoz való kötődésükről, helyzetelemzésükről, a jövőre vonatkozó jókívánságokról, konkrét tervekről és vázlatos víziókról.

Miután a legnagyobb magyar az evezős sportág meghonosításában is elévülhetetlen érdemeket szerzett, ezért az egész napos programsorozat következő helyszíne a Migazzi tér volt, ahol a püspöki palota bejárata mellett lévő Széchenyi István emléktáblánál beszédet mondott, koszorúzott Szántó Éva, a Magyar Evezős Szövetség főtitkára és dr. Cserháti László, a Széchenyi Társaság alelnöke, illetve az egyházmegye képviseletében ott volt az emlékezők között dr. Varga Lajos segédpüspök is.

Délután ünnepi közgyűlést tartott a VVEC a művelődési központban, ahol az elnöki bevezető után beszédet mondott Varga Tamás, a váci Hirling Zsolt világbajnok társa, a MESZ sportágfejlesztési alelnöke és Molnár Nándor korábbi klubelnök, az önkormányzati képviselő-testület tagja, bizottsági elnöke is.

Varga Tamás (aki a válogatottságtól visszavonulva klubszinten még több magyar bajnoki címet szerzett különböző csapategységekben a VVEC megbecsült „idegenlégiósaként”) elöljáróban kijelentette: a váci klub óriási kincse a sportág magyar nagy családjának, újabban főleg az utánpótlás-nevelés terén, de az élsportban ugyanúgy.

– Teljes mértékben jogos az elmúlt negyed századra vonatkozóan, hogy ez a váci evezés aranykora, sőt, azt mondhatjuk, hogy a magyar evezésnek is aranykora egyben, hiszen nagyrészt a VVEC-nek is köszönhető, hogy immár ott vagyunk a világbajnoki címekkel, érmekkel rendelkező országok között. Tehát nagy köszönet az itt végzett műhelymunkáért, sok sikert a jövőre vonatkozóan is! Az alapok megvannak ehhez, bőven van mire építeni – fogalmazott az egykori kiváló élsportoló, jelenlegi szövetségi sportvezető.

Molnár Nándor egykori kiváló versenyző (még a Váci Hajó SE időszakában), későbbi klubelnök, jelenlegi önkormányzati képviselő a többi között kiemelte: a pandémiás, gazdasági válságos éveket túlélve minél hamarabb el kell jönnie annak az időnek, amikor a város – pályázati rendszerben, egyértelmű szabályok alapján – újra részt vállal a kiemelkedő sportegyesületek működési költségeinek biztosításából, hiszen nem lehet a végtelenségig emelni a tagdíjakat.

A közgyűlést kerekasztal-beszélgetés tette teljessé Galambos Péter, Hirling Zsolt és Varga Tamás részvételével, a nagy bajnokok felelevenítették legemlékezetesebbnek tartott világverseny-futamuk részleteit, de sportágfejlesztési ötleteiket is megosztották a hallgatósággal – az úgynevezett tengeri evezés hazai tavi elterjesztésétől kezdve a többpróbás sportág-kombók kitalálásának lehetőségén, a futam közbeni élő közvetítés legmodernebb technikai eszközeinek alkalmazásán át a hagyományos versenytáv (2000 méter) esetleges lerövidítéséig a jobb beláthatóság és egyben a szorosabb küzdelmek érdekében.