EGYRE GYAKORIBBAK A SIVATAGI POROS JELENSÉGEK KÖRNYÉKÜNKÖN IS

Pénteken sokaknak feltűnhetett, hogy mintha a szokásosnál korábban lett volna napszállta, többen le is fotózták a jelenséget.

A Forte Fotóklub Vác oszlopos tagja, Wachtler László ugyancsak lencsevégre kapta a különös naplementét, fotója nyitókép lett a népszerű Időkép weboldalon.

Így írt a pénteki jelenségről Varga Sándor meteorológus: „Olyan sok a por felettünk, hogy fél órával napnyugta előtt már eltűnt a Nap a horizonthoz közeli poros légrétegben. Az előző napokban nemcsak a hőségből, hanem szaharai porból is bőven kijutott nekünk, ma pedig még nagyobb adagot kaptunk a forró, poros légtömegből. Már délután is csak kis jóindulattal lehetett az ég színét kéknek nevezni, alkonyatkor azonban igazi sivatagi naplementében lehetett részünk. A nagy mennyiségű por aranysárgára, barnára változtatta az eget, és már fél órával napnyugta előtt eltűnt a Nap a poros légrétegben.”

Évente 10-12 alkalommal éri el Magyarországot a sivatagi homokkal terhelt légtömeg, amit akkor észlelünk leginkább, ha magas koncentrációban van jelen a légkörben, és csapadék hatására a poranyag kiülepszik. A természetes aeroszol részecskéket csak az órákon át tartó folyamatos esőzés képes kimosni a levegőből.