MARTON ZSOLT: A TANÉV VÉGÉN A LELKI ÖSSZEGZÉS IS NAGYON FONTOS

A Váci Egyházmegye oktatási-nevelési intézményeinek hagyományos közös tanévzáró Te Deum-án Marton Zsolt megyéspüspök köszöntőjében kiemelte: fontos, hogy a tanév végén a pedagógusok ne csak évvégi összefoglalót készítsenek, a diákok pedig ne pusztán a vizsgákra való tanulásra fókuszáljanak, hanem a lelki összegzésre is fektessenek hangsúlyt.

A Szent Anna piarista templomban tartott szentmise adott alkalmat az egyházmegyében az elmúlt tanévben kiemelkedő munkát végzett pedagógusok kitüntető elismeréseinek átadására is.

A megyéspüspök szentbeszédében az új parancsolatról beszélt: „Azt parancsolom nektek, hogy szeressétek egymást! – mondta Jézus. A legfontosabb tanítást mondja el itt: az evangélium szerinti szeretetről beszél. Ezt parancsba adja, mert a krisztusi szeretet feltétel nélküli. Mindenkit szeretni kell: barátot és ellenfelet, szimpatikusat és antipatikusat, mert a jézusi szeretet több, mint érzelem. Akarati döntés: az evangélium stílusában akarom szeretni a másikat.”

Marton Zsolt hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy a tanév végén a pedagógusok ne csak tanév végi összefoglalót készítsenek, a diákok pedig ne pusztán a vizsgákra való tanulásra fókuszáljanak, hanem a lelki összegzésre is fektessenek hangsúlyt.

„Kérdezzük meg magunktól: a legfontosabb parancsnak – ami minden gondolatunknak, szavunknak és tevékenységünknek az alapja –, eleget tettünk-e? Törekedtünk-e jézusi módon szeretni egymást, a ránk bízottakat, feletteseinket és önmagunkat?” – fogalmazott a főpásztor.

A korábban pedagógusként dolgozó püspök a szakma szépségéről is beszélt, megköszönve mind kollégáinak, mind a szülőknek és a diákoknak az idei tanévbe fektetett munkát.

A szentmise után átvehették kitüntetéseiket az egyházmegyében az elmúlt tanévben kiemelkedő munkát végzett pedagógusok: ezúttal 13 pedagógus részesült Te Deum-díjban, 3 pedagógus Te Deum- életműdíjban, 4 fő a Szent Gellért díj ezüst fokozata, egy pedagógus pedig a Szent Gellért díj arany fokozata díjban.

Tizennyolc Családi Életre Nevelési tanácsadó is átvehette oklevelét, akik legalább öt éve vezetnek CSÉN foglalkozásokat intézményeikben, az idei képzésüket követően pedig tanácsadóként segítik majd kollégáikat. Az „Életünk a Család” Program célja, hogy az itt képzett szakemberek a téma és a módszertan iránt elkötelezettek legyenek és a gyerekekkel jó, bizalmi légkört tudjanak kialakítani, amiben átadhatják nekik a családdal és a családi élettel kapcsolatos információkat, valamint segíthetik őket, hogy pozitív képet tudjanak kialakítani maguknak a családról.

Te Deum-életműdíj 2024

Kollár László igazgató, Szent János Katolikus Általános Iskola, Dabas; Pfendert Zsuzsa igazgatóhelyettes, Szent János Katolikus Általános Iskola, Dabas; Somogyiné Tálas Anikó igazgató, óvodavezető, Szolnoki Mustármag Római Katolikus Óvoda.

Te Deum-díj 2024

Dr. Leitnerné Szlávik Katalin, matematika szakos tanár, Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Általános Iskola, Albertirsa; Orosz Bernadett, tanító, tanár, Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, Balassagyarmat; Benedek Hajnalka, iskolatitkár, Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, Balassagyarmat; Ráduly Krisztina pedagógus, II. János Pál Pápa Katolikus Óvoda és Általános Iskola, Bátonyterenye; Nyilasné Szabó Zsuzsanna, tanító, tanár, Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Cegléd; Sáreczky Judit, óvodapedagógus, igazgatóhelyettes, Fóti Római Katolikus Egyházközség Gondviselés Óvodája; Pataki László Zsoltné, tanító, Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Gödöllő; Marosi Endréné, tanító, munkaközösség-vezető, Váci Mihály Katolikus Általános Iskola, Nagykáta; Szvetlik Mária, tanár, Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola Pásztó; Chriszt Beáta, tanító, Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Pécel; Nádudvari Sándorné, tanító, Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, Szolnok; Pálné Szabó Mária Ilona, igazgatóhelyettes, Újhatvani Római Katolikus Általános Iskola, Hatvan; Kocsis Nóra, főigazgató-helyettes, Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, Vecsés.

Szent Gellért-díj ezüst fokozat

Füzy Éva, matematika-kémia-informatika szakos tanár, munkaközösség-vezető, a Szent János Katolikus Általános Iskola, Dabas; Csicsek Ildikó, történelem-orosz szakos gimnáziumi tanár, Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, Szolnok; Dudásné Hausenblasz Cecília, ének-zene tanár, Karolina Katolikus Általános Iskola Székesegyházi Kórusiskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Vác; Kéthelyi Lídia, szaktanár, gyógypedagógus, Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, Vecsés.

2024-ben a Szent Gellért díj arany fokozatában Fehér Józsefné, a hatvani Széchenyi István Római Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója részesült.