HATÓSÁGI FIGYELMEZTETÉS: VESZÉLYES LEHET A DUNAI FÜRDŐZÉS

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a Dunában csak azokon a helyeken szabad fürödni, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősülnek, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitánysága így egy sajtótájékoztatón számolt be a dunai közlekedéssel, fürdőzéssel és a baleset-megelőzéssel kapcsolatos fontos tudnivalókról.

A vízi sportok szerelmesei és a fürdőzni vágyók gyakran látogatnak el nyáron a Duna partjára. Kevesen tudják azonban, hogy a vízben, illetve a vízen tartózkodásnak szigorú szabályai vannak. A balesetek jelentős része megelőzhető, ha betartjuk a közlekedéssel, fürdőzéssel, és a baleset-megelőzéssel kapcsolatos írott és íratlan szabályokat, és felelősen, magunkra és egymásra vigyázva strandolunk, sportolunk a szabad vizeknél.

A biztonság fokozása, valamint az ellenőrzések hatékonysága érdekében a Kopaszi gáton június 4-én tartott rendezvényen Dr. Terdik Tamás r. vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya együttműködési megállapodást írt alá Lévai-Hangyássy Lászlóval, a Dél-Pesti Vízi Polgárőr Egyesület elnökével.

Ahol soha senki ne fürödjön: hajóútban; hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagy hajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében; vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében; kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt, zárt vízisí és vízi robogó (jet ski), valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomás területén; egészségre ártalmas vizekben, kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben; éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig; ahol a tiltó tábla jelzi!

A sérülések és halálesetek elkerülése, valamint a jogszabályok betartatása érdekében a rendőrség rendszeresen, visszatérően tart ellenőrzéseket, és intézkedik azokkal szemben, akik a fürdőzés szabályait megszegik. Ha valaki megszegi a szabályokat, például tilos helyen fürdőzik, szabálysértést követ el, és 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Mint ismert, a Duna váci szakaszán nincs kijelölt fürdőző hely, azonban mindkét folyásirányban lehet találni igazán kulturált szabadstrandokat egészen közeli helyeken, így például Verőcénél, Nagymarosnál vagy épp Dunakeszinél.

Forrás: police.hu