ZÖLDELLŐ KERTEK A KATOLIKUS KARITÁSZ SEGÍTSÉGÉVEL

Az öngondoskodás és a fenntartható életmód elősegítése érdekében a Katolikus Karitász idén is elindította „Zöldellő kertek” programját, mely az egész országot felölelő vetőmagosztással hivatott segíteni a rászorulókat.

Fotók: Magyar Kurír/vaciegyhazmegye.hu

A segélyszervezet 14,5 millió forint összértékben, tizennyolcféle vetőmagcsomagot oszt ki a kerttel rendelkező nélkülözőknek a zöldségtermesztés megkezdéséhez.
A 2024-es szezonnyitó rendezvényre március 19-én került sor Szabadbattyánban, ahol Spányi Antal, a Katolikus Karitász püspökelnöke adta át a vetőmagokat az arra rászorulóknak.

A Katolikus Karitász 14,5 millió forint értékben tizennyolc féle zöldség (spenót, fejessaláta, spárgatök, sütőtök, karalábé, petrezselyem, cékla, kétféle sárgarépa, kétféle borsó, dughagyma, csemegekukorica és háromféle bab) vetőmagját osztja ki idén tavasszal országszerte, így segítve a több mint tíz éve elindított Zöldellő kertek elnevezésű segélyprogramjával háromezer család életét és öngondoskodásra való törekvését.

A Váci Egyházmegyében is elkezdődött a vetőmagok kiosztása, idén 334 család kap csomagot 46 településen. Ezenfelül még legalább 3000 palántát (paprika, paradicsom, uborka) oszt ki a Karitász, melyeket karancssági önkéntesek nevelnek.
A kerti magcsomagokban azok a rászoruló családok vagy egyedülálló személyek részesülhetnek, akik vállalják, hogy a Karitász önkénteseivel és kertész munkatársával együttműködve, a talaj-előkészítéstől a termő időszak végéig folyamatosan gondozzák a növényeket, ezt az önkéntesek figyelemmel kísérik, és szükség esetén segítséget nyújtanak.
Kovács Gábor, a Váci Egyházmegyei Karitász igazgatója elmondta, hogy nemrég az albertirsai plébánia kertjét is elkezdték művelni kertész munkatársuk és önkéntesek közreműködésével – az ott termő zöldségekkel szintén rászoruló családokat támogatnak.

A Zöldellő kertek programban résztvevők számára a segélyszervezet oktatást szervez, hogy a növénytársításról, a vegyszermentes növényvédelemről, a kímélő gazdálkodásról, illetve a termények télire elrakásának megfelelő módszeréről tájékoztassák őket.

„Mostanra felnőtt egy-két olyan generáció, amelynek a kertművelés teljesen kimaradt az életéből. Nagymamáink, dédszüleink még nagyon jól tudták, hogyan veteményezzenek, de ez a tudás kikopott. A programban résztvevőknek abban tudunk segíteni, hogy az elveszett tudást visszahozzuk, valamint tájékoztatást adjunk a zöldségek gyógyító hatásáról és egyéb felhasználási módjairól” – mondta el Újlaki Mónika gyógynövény-technológus kertész, aki az oktatás során a helyi adottságokat is szem előtt tartja.
Hiszen az egyházmegye különböző területein más és más hőmérsékleti – és talajviszonyok jellemzőek, van, ahol az infrastruktúra hiánya is problémát okoz, így gondoskodni kell az esővíz összegyűjtéséről.
A kertgondozókat vetési segédlettel is ellátják, amely bemutatja a sikeres termesztéshez szükséges előkészületeket, továbbá ültetési javaslatokat ad.

A program célja a rászorulók hosszú távú támogatása, ami több szempontból is megvalósul; van olyan család, akiik évről évre a Karitásztól kapnak vetőmag-összeállítást, ez pedig a nehéz gazdasági helyzetben egyre jelentősebb segítségnek bizonyul, amit a program résztvevőinek növekvő száma is jól példáz.