SOK ÉRDEKLŐDŐT VONZOTT AZ I. VÁCI SONKASZEGŐ FESZTIVÁL

Eddig háromból három telitalálat, három ígéretes siker – mondhatjuk a Piarista Kilátó Központ melletti Anzelm-kert rendezvényhelyszínként történő felfedezéséről, debütálásáról.

A nemzi ünnep délutánján, a Szent Korona hőlégballon fogadásával kezdődött a sorozat, aztán a múlt szombaton a vártnál is népesebb érdeklődő sokaságot vonzott a Böjti Karikázó című néptáncos találkozó, Húsvétvasárnap pedig szintén ígéretes siker volt az ugyancsak hagyományteremtő szándékkal életre hívott, ételáldással egybekötött  I. Váci Sonkaszegő Fesztivál.

Egész napos programot kínált a legutóbbi esemény, az ételáldás mellett volt itt kirakodó vásár, számos játékos foglalkozás a kisebbeknek, locsolkodás, s persze több koncert is, főműsoridőben a keresztény, dicsőítő előadók élvonalába tartozó Gável fivérekkel és zenész-énekes csapatukkal.

Az említett koncert felvezetéseként – a fővédnök Rétvári Bence országgyűlési képviselő nevében is – rövid köszöntőt mondott Imre Zsolt, a Váci Polgári Fórum elnöke, a Fidesz-KDNP pártszövetség polgármesterjelöltje, s beszédében hangsúlyozta a hagyományápolás fontosságát, illetve kifejezte örömét, hogy itt, az Anzelm-kertben egy új fontos találkozóhellyel gazdagodott a város.

– Váciként örülök annak, hogy egyre több olyan rendezvényt találunk az eseménykínálatban, amelyek hagyományteremtő szándékkal megbecsülendő tradíciókat éltetnek vagy épp élesztenek újra. Azt gondolom, hogy nagyon fontos a hagyományőrzés, hiszen az ilyen, a korábbi korokban gyökerező szokások is alapját adják, illetve megkerülhetetlen építőkövei a nemzeti kultúrkincsnek. Ezeket tehát át kell örökítenünk az újabb és újabb felnövekvő generációknak, így tudjuk egy kicsit összekötni térben és időben a múltat a jelennel, a jelent pedig a jövővel – fogalmazott Imre Zsolt.

Az Anzelm-kertről szólva emlékeztetett, hogy a kis térség sokáig régészeti feltárási terület volt, Géza király sírját is keresték itt, s miután ezek a munkálatok befejeződtek, kézenfekvő lehetőségnek látszott, hogy részben hagyományőrző, részben szakrális események kapjanak itt helyet a melegebb évszakokban, tavasztól őszig, s ez a sorozat immár elkezdődött.

Legközelebb, április 13-án a Honvédelmi Minisztérium tart majd itt egy egész napos programot, számos meglepetéssel készülve a kilátogatóknak.