0627.HU: MATKOVICH BÁRKIT FELJELENT A FACEBOOKNÁL, AKI KRITIZÁLJA ŐT – ILYEN EGY IGAZI CENZOR

A 0627.hu megírt egy cikket arról, hogy nagy port kavar a váci polgármesterhez köthető vendéglátóhely ügye. Majd a lap egyik olvasója közzétette azt a Váci Élet csoportban, amit maga Matkovich Ilona jelentett a Facebooknál. A közösség adminisztrátora szerint a szájzár csak az önkormányzat kötelékében dolgozókra alkalmazható – írja a 0627.hu.

A lap emlékeztet, hogy már több mint négy éve tart Vác balliberális polgármesterének egyik leghírhedtebb intézkedése, a szájzár rendelet. Matkovich Ilona hivatalba lépése után rögtön megtiltotta, hogy a váci önkormányzati cégek munkatársai az ő jóváhagyása nélkül tájékoztassák a nyilvánosságot, vagy posztoljanak a Facebookon. A szájzár rendeletet az Ombudsman is megvizsgálta és jogsértőnek találta.

Mindezek után a Facebookon már a civil lakosság által közzétett cikket is jelenti a polgármester.

forrás: 0627.hu

A Váci Élet Facebook csoport adminisztrátora a következőket fogalmazta meg Matkovich Ilona jelentésével kapcsolatban: „sűrű politikai időszak előtt állunk, amikor sokan sok posztot azért jelentenek, mert az számukra politikailag nem szimpatikus. Ezúton leszögezném, hogy még akkor se kerülnek fontos helyi cikkek törlésre, ha maga a polgármester jelenti őket. A szájzár csak az önkormányzat kötelékében dolgozókra alkalmazható. A jelentgetés egyébként is egy rossz magyar berögződés, ideje meghaladni.”

A bejegyzéshez számos hozzászólás érkezett, amelyekben a csoporttagok szintén felháborodásuknak adnak hangot:

  • „Ez nagyon gáz… Matkovich bejelenti, hogy álhír az akvárium… És aki felhívja erre a figyelmet, azt meg töröltetné! Még jó, hogy elég »tökös« az admin!”
  • „Nagyon jogos, objektív és tényszerű hozzáállás az admin részéről hogy előre, világosan közli mindenkivel, hogy nem töröl posztokat politikai antipátia alapon.”
  • „Hát ez fantasztikus! Polgármester asszony a független objektív, akinek fáj az igazság és akinél ilyenkor előjön a komcsi reflex, feljelent alakul ez.”

A cikk, amit Matkovich Ilona jelentett arról szól, hogy a gyerekei tulajdonában lévő vendéglátóhely, a Lujza és Koriander építhetett üvegpavilont a Duna-parton annak ellenére, hogy a Helyi Építési Szabályzat nem engedélyezi azt. Imre Zsolt, a Váci Polgári Fórum vezetője a cikkben leszögezte: annak megállapítására, hogy az önkormányzat részéről történt-e mulasztás ebben az ügyben, azt ki és milyen hatáskörben követte el, a képviselő-testület jobboldali tagjai belső vizsgálatot kezdeményeztek.