RENDSZERES CSŐTÖRÉSEK IS HOZZÁJÁRULTAK AZ ESZTERHÁZY UTCAI JAZZKLUB BEZÁRÁSÁHOZ

Nem csupán a város déli határában, Václiget településrészen történnek – a város(félre)vezetők olvasatában politikai hangulatkeltésre alkalmas – csőtörések, de bizony a belváros fészkes fészkében is, többek között ezek sorozatosságára hivatkozott egy Eszterházy utcai üzlethelyiség bérlője, amikor bejelentette, hogy lehúzza jazzklubja rolóját.

A bérleti szerződés felmondásáról szóló napirend elfogadott határozati javaslata alapján az önkormányzat tudomásul veszi a felmondást és jóváhagyja a bérlő és a bérbeadó között létrejött megállapodást.

Előzmény: Az önkormányzat 2020. október 2-től 2025. szeptember 30-ig hatályos bérleti szerződést kötött a JazzMine Club Kft-vel az Eszterházy utca 1. szám alatt lévő, 239 négyzetméter alapterületű, nem lakás céljára szolgáló üzlethelyiség kiadására vendéglátás, kereskedelem szolgáltatás nyújtására.
A rétegműfajú zenés klub különleges színfolt volt a város amúgy nem túl bővelkedő szórakozóhely kínálatában, összességében száznál is jóval több koncerttel csábította a vendégeket, de végül képtelenségnek bizonyult életben tartani.

A bérleti szerződés felmondásának indoklásában több tényező is szerepel. A koronavírus-járvány, a háború, a háborús gazdasági válság mellett a bérlő az ingatlanból kijövő csatorna rendszeres eldugulására is hivatkozott. A hivatali indoklás folytatásából idézünk, itt egy igazi gyöngyszem a szövegrész indítása:

A problémát eleinte tudtuk eszközölni a dugulás elhárításával. Februárban előállt az a helyzet, hogy nem lehetett már kitisztítani a rendszert, ezért annak teljes feltárása, újra tervezése, majd kivitelezése vált szükségessé. Jelenleg a tervezési szakaszban vagyunk. A mosdó problémát erre az időszakra úgy próbáltuk orvosolni, hogy nyitva tartás alkalmával biztosítottuk a városházán lévő mosdó használatát, amely a klubból belső lépcsőn megközelíthető.”

A bérleti szerződés felmondása alapján arra lehet következtetni, hogy ez a „megoldás” nem bizonyult elégségesnek, és többek között ez vezetett oda, hogy a klub végül lehúzta a rolót.