1200 LAPTOP ÉRKEZETT VÁCI ISKOLÁKBA A KORMÁNYTÓL

A legkorszerűbb, érintőképernyős laptopok érkeztek váci intézményekbe. A 7. és 10. osztályos diákok személyes használatra kapják meg az eszközöket.

Fehér Mónika, a Váci Tankerületi Központ szakmai vezetője a Váci Árpád Fejedelem Általános Iskolában örömét fejezte ki amiatt, hogy a tanulók ennyi digitális eszközt kapnak. „Így egyenlő esélyekkel férnek hozzá azokhoz a lehetőségekhez és azokhoz a kihívásokhoz is, amelyek a digitális kompetenciájuk fejlődését megkövetelik a mai korban” – tette hozzá.

A Váci Árpád Fejedelem Általános Iskolába 136 modern laptop érkezett. Az intézmény évtizedek óta zászlóshajója a városban az oktatásnak; az informatika, illetve az angol nyelv oktatás nagyon magas szinten folyik – erről az iskola igazgatója beszélt. Magyari József hangsúlyozta: „nem véletlenül középfokú, sőt felsőfokú nyelvvizsgával is távoznak innen a gyerekek. Informatikából ECDL vizsgát tesznek, programoznak, illetve már a robotikában is igen nagy tájékozottságot mutatnak.”

A tavalyi 120 ezer után idén újabb 140 ezer laptopot oszt szét a kormány a diákok között – erről Rétvári Bence országgyűlési képviselő, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszélt. Mint mondta: a kormány törekvése, hogy Magyarországon a családi háttér ne befolyásolja hátrányosan senkinek a tanulmányi eredményeit.

„Mi azt szeretnénk, hogyha a magyar diákok lennének az egyik legsikeresebb diákok Európában, a magyar oktatás adná a legkorszerűbb, a legmodernebb tudást. Ennek része az, hogy a legkorszerűbb informatikai eszközöket készségszinten tudják a diákok használni” – fejtette ki Rétvári Bence.

Rámutatott arra is, hogy ma már minden gyermek számára ingyenesen jár a tankönyvcsomag, a szociális gyermekétkeztetés forrásait az elmúlt évtizedben megháromszorozták, így ma már több mint 100 milliárd forint jut rá. Emellett minden gyermek számára biztosítják az iskolai étkezést, az idei tanév elején a rászoruló diákoknak tanszercsomagokat is adtak, valamint az iskolákban kiépítették a szélessávú internetet. 

Laptopot jövőre is kaphatnak az iskolák, ha regisztrálnak a KRÉTA rendszerben.