AZ IZRAELI HÁBORÚ ÁLDOZATAIRA EMLÉKEZETT RÉTVÁRI BENCE ÉS TURAI JÁNOS – VIDEÓ

Úgy emlékszik vissza az 1967-es izraeli háború borzalmaira Turai János, a Duna-Ipoly-Galga Holokauszt Oktatási Központ vezetője, mintha tegnap lett volna. Az 56 évvel ezelőtti, úgynevezett hatnapos háború Izrael és négy arab állam között zajlott, amiben Turai János 14 napig vett részt. Napjainkban pedig a történelem megismétli önmagát Turai János szerint, aki Rétvári Bencével, a térség országgyűlési képviselőjével közösen gyújtott mécsest a váci zsinagógánál a most zajló izraeli háború áldozatainak emlékére.

Az Izraelben dúló véres háborúról megdöbbentő videók jelentek meg az interneten. Katonák, civilek, férfiak, nők, gyerekek és idősek is vannak a halálos áldozatok között, akiknek száma szombat óta rohamosan nő és már több mint ezerre tehető. A véres pusztítást Izrael és a Hamász palesztin radikális terrorista csoport vívja egymással. Palesztin és izraeli oldalon is óriási a pusztítás.

Turai János szerint a Hamász célja a támadással egyértelműen a bosszú volt. Rétvári Bence pedig abban bízik, hogy minél hamarabb véget ér a konfliktus. Meglátása szerint az izraeli háború Magyarországra is kihat.

Pénteken 18 órakor az Izraelben elhunytakra és a fogságba ejtettekre fognak emlékezni a váci zsinagóga kertjében.

A témában készült riportunkat a facebook-oldalunkon nézhetik meg.