MOLNÁR J. PÉTER: KI VISZI A PUSKÁT? JOBBIKOS PROPAGANDA AZ ESTV-BEN

A minap kimerészkedett Vácról Gödre a polgármesteri hivatal szócsövévé simult ESTV stábja, hogy lefényképezzen egy önkényesen kihelyezett táblát, amelyet „valaki” közvetlenül a gödi Samsung gyár mellett helyezett ki – szabálytalanul – a helységnév tábla alá. Az ESTV közösségi oldalán még most is ott virít a szenzációhajhász bejegyzés, amelyből most szó szerint idéznék.

„Csak néhány napot élt meg az a háromnyelvű tábla, amit eddig nem tudni ki szerelt fel az M2-es lehajtó magasságában, az akkumulátorgyár felé vezető úton, Göd település táblapóznájára.”

forrás: facebook.com/ESTV

Nahát, nahát kedves kollégák? Nem tudni ki? Téééényleg? Pedig mindent elkövettek, hogy kiderítsék. Valóban mindent:

„Az ES kereste a gödi hivatalt, ott a jegyzői titkárság átkapcsolt a polgármesteri titkársághoz, de végül nem fogadták hívásunkat. A képviselőt is megkerestük, aki állítólag az utasítást adta a levételre, de ő sem adott tájékoztatást arról, hogy ki helyezte ki és miért vetették le a vélhetően indonéz, orosz és kínai írással ellátott településtáblát.”

Nos, hadd segítsek. Az ESTV bejegyzése szeptember 15-én kelt. Két nappal korábban három jobbikos politikus Z. Kárpát Dániel, Sas Zoltán országgyűlési képviselők, valamint Varga Zoltán Péter helyi választókerületi elnök tartott sajtótájékoztatót a Samsung gödi gyára előtt, az ominózus táblától alig 100 méternyire. A sajtótájékoztatón személyesen jelen voltam. A politikusok arról beszéltek, hogy szerintük nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek a gödi gyárban dolgozó vendégmunkások, akikkel idézem: „nehéz lesz együtt élni, hiszen ezek nem elzárt táborokban, hanem mindennapi munkavégzés-szerűen fognak együtt élni a magyar emberekkel”, ahogy azt Sas Zoltán mondta, aki az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke is.

Azokban a napokban a Jobbik politikusai lelkes táblakihelyezési akciósorozatban voltak, szeptember 15-én, épp az ESTV „oknyomozó” posztjának napján Debrecenben került ki a gödihez kísértetiesen hasonló tábla a helységnév alá, de Ácson is okosba „tájékoztatták” az arra járókat, hogy ott szerintük „ázsiai migránsmunkás-telep” épül. De ezt nem is kommentálnám, minden pártnak a saját belügye, hogy hogyan főzi le magának a kávét.

Kanyarodjunk is vissza az ESTV-hez, hiszen mint a váci közvéleményt tájékoztató, közösségi műsorszolgáltatási jogosultsággal rendelkező lineáris műsorszolgáltató, egyáltalán nem mindegy, hogy ki viszi ott a puskát. Tehát az ESTV értesülése szerint „Rövid időn belül azonban lekerült a póznáról a tábla, a Híradó információja szerint az egyik gödi kormánypárti képviselő utasítására.”

Értjük, ugye? Egy gödi KORMÁNYPÁRTI képviselő utasítására. Ahhhhhaaa! De haladjunk.

Az ESTV szeptember 25-én újabb anyaggal jelentkezett, ezúttal videó formában is. Az anyaguk címe: Jobbik: Ne épüljön migránsszálló Vácon. A szereplők ismerősek: Z. Kárpát Dániel, és (ki lenne más?) Fehér Zsolt. Most nem foglalkoznék a riport tartalmával, sokkal inkább azzal, hogy ki vett részt azon a sajtótájékoztatón, ahol a riport készült. Nos, vélhetően a Jobbik saját stábja, és tádáámm: az ESTV. És passz.

Elmondom, ezzel mi a gond. Nem az, hogy mondjuk engem, mint a Hír Tv tudósítóját nem hívtak meg. Szívük joga. Még csak az sem, hogy mi hangzott el a riportban. A gond az, hogy az után a botrányos szeptember 15-i poszt után ez a tudósítás egyáltalán megszületett. Mert az ESTV gödi táblás posztja nem volt más, mint színtiszta jobbikos propaganda. És, mielőtt bárki engem vádolna mondjuk Fidesz propagandával, közlöm, hogy ezen írás a VácOnline-on jelenik meg, és nem az önkormányzat által fenntartott, a közösségi műsorszolgáltatás szabályait maga számára kötelezőnek tartó, és ekképpen nyilván a Médiatanács pályázatain induló lineáris műsorszolgáltatónál. Jó. Annak a közösségi oldalán, amit nyilván a főszerkesztő is jól tud, nem lehet perelni. De a lóláb már kilóg. Sőt. Teljesen világos, hogy ki viszi a puskát.