A FILHARMÓNIA MAGYARORSZÁGNAK KÖSZÖNHETŐEN JÚLIUS ELSŐ HETÉBEN ISMÉT VÁC LESZ A RÉGI ZENE FŐVÁROSA

A Filharmónia Magyarországnak köszönhetően július első hetében ismét a régi zene hazai és egyben európai fővárosa lesz Vác, ezúttal ekkor rendezik itt a nagy hagyományokkal bíró Régi Zenei Napok mesterkurzusait és koncertjeit.

Tehát a 39. Régi Zenei Napok rendezvénysorozatára a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. szervezésében 2023. július 1–8. között kerül sor Vácott.

A meghirdetett mesterkurzusok – melyekhez világhírű közreműködőkkel fesztiválkoncertek is kapcsolódnak – remek továbbképzési lehetőséget nyújtanak a magyar és a külföldről érkező hivatásos muzsikusok, illetve az ország valamennyi zeneművészeti egyetemének hallgatói számára.
Az egy hetes programsorozat csodás kalandokat ígér. A régi zene méltán elismert hazai szereplői a Capella Savaria és a Purcell Kórus, akik ezúttal a híres brit karmester és régi zenei szaktekintély, Marcus Creed vezényletével mutatják be július 1-én a Fehérek templomában a német barokk gyöngyszemeit, Händel és Strattner válogatott műveit. Július 4-én a mesterkurzusokat vezető professzorok adnak kamarakoncertet. Ezután július 5-én a Fehérek templomában a Savaria Barokk Zenekar és a Capella Du Mont kamarakórus előadásában három grand motet is felcsendül majd a francia barokk hajnalából, melyek szerzője Henry Du Mont. Végül július 8-án a résztvevők kurzuszáró hangversenyét követően a régi zene hazai mesterei, azaz Vashegyi György és két együttese, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar, Johann Sebastian Bach két gyönyörű kantátáját szólaltatja meg nemzetközileg elismert szólistákkal kiegészülve.