ÚJ TÖRVÉNYT FOGADOTT EL AZ ORSZÁGGYŰLÉS, AMELY SZAVATOLJA AZ ÚJSÁGÍRÓI MUNKA ZAVARTALANSÁGÁT

Kedden elfogadta a Parlament azt az új törvényt, amely ezentúl szavatolja az újságírói munka zavartalanságát – adta hírül tegnap a HírTv Híradója. A kormány e döntésével a sajtó által elkövetett rágalmazás és becsületsértés dekriminalizációját támogatta. Az előterjesztő szerint ez a jövőben a hazai szólásszabadságot fogja megerősíteni, az újságírókat pedig megvédi abban, hogy valóban élhetnek a demokrácia adta jogukkal és mindenféle kreált perekkel ne lehessen bíróságra rángatni őket. (További részletek a törvényről, a parlamenti vitáról itt olvashatóak az InfoStart-on.) 

Az örvendetes, a sajtó és a szólás szabadságát megerősítő törvény életbelépése kapcsán a Híradó megszólaltatta Huth Gergelyt, a Pestisrácok.hu főszerkesztőjét is, aki kifejtette,

hogy nagyon ideje volt már annak, hogy felülírják a már két évtizede rosszul alkalmazott és a sajtó munkáját komoly mértékben megnehezítő jogszabályt.

– A parlamenti baloldal nem örült ennek, hanem ők a másik oldalra szavaztak, és a vitában mindvégig azzal érveltek, hogy továbbra is lehessen szakmájuktól való eltiltással, börtönbüntetéssel sújtani újságírókat – tette hozzá a főszerkesztő. Véleménye szerint ennek csak egyetlenegy oka lehet, hogy a baloldalnak kedvező bírósági gyakorlat alakult ki, hiszen mostanság többnyire a jobboldali újságírók ellen születtek egészen furcsa elmarasztalások,

tehát egyfajta politikai bikacsökként használták a büntetőeljárásokat a konzervatív újságírók megfélemlítésére.

Itt szeretném még egyszer hozzátenni – mondta Huth Gergely –, nem arról van szó,

  • hogyha valaki téved, akkor ezentúl ne lehessen helyesbíttetni,
  • vagy hogyha a sajtós valóban megsérti valakinek a becsületét, akkor ne lehessen kártérítést kérni.

Ezt a jövőben is lehet! Most csak annyi történt, hogy egy szimpla tévedésből ne lehessen minden cikkből egy-egy büntetőügyet kreálni.

A jogszabály egyébként megmaradt, ha a jövőben valaki durván személyeskedik, olyan dolgokkal gázol bele egy közéleti szereplő ügyeibe, amely túlmutat a közvitákon, ugyanúgy elmarasztalható marad. Az új jogszabályban kizárólag egyetlen dologról van szó:

  • a mindennapi munkájukat végző újságírókat ne kriminalizálhassák,
  • ne lehessen büntetni csak azért, mert esetleg a véleményük, a következtetésük nem tetszik valakinek.

A PestiSrácok főszerkesztője elmondta még, hogy legutóbb például Vésey Kovács László kollégájával rendeztek meg egy jogi veszőfutást, mert egy cikkében Lackner Csabáról szóló anyagában a svindli szót használta.

Egy kifejezés használatáért hadd ne legyünk már bűnözők!

– hangsúlyozta a főszerkesztő. Úgyhogy én örülök a Parlament döntésének, amely a sajtószabadságnak egy nagyon fontos mérföldköve, végre Magyarországon nyugodtan és normálisan működhet ezentúl a média.

– A szókimondástól nem, de minden más perrel, ami kimondottan az újságírók ellen folyt,  zavarokat okoztak a munkánkban – válaszolta a HírTv-nek arra a kérdésére, hogy ezek a perek eltántorították-e valaha is a lapot a szókimondástól? A közvélemény is emlékezhet arra,

  • amikor Szarvas Szilveszter ellen elfogatóparancsot adtak ki,
  • Jurák Katát vagy Füssy Angélát előállították,
  • engem pedig, ki tudja hány alkalommal bűnügyi nyilvántartásba vettek.

Hosszú „bűnlajstromunk” lett, ami pedig így nem volt helyes, a sajtóval kapcsolatos közvitákat nem így kell lejátszani!

Huth Gergely egyébként e rövid riportban éppen abból az Európai Parlamentből jelentkezett be, ahol arra készültek a magyar jobboldali, konzervatív képviselők, hogy megvédjék a magyar álláspontot Daniel Freund egészen elképesztő vádaskodásával szemben. Öt évvel ezelőtt Sargentini asszony egy ugyanilyen aljas vádaskodást kezdeményezett, az egyik vádja az volt, hogy

Magyarországon azért nincsen sajtószabadság, mert két év börtönbüntetéssel fenyegetik a munkájukat végző újságírókat.

Így nagyon helyesen a fideszes és a KDNP-s képviselők kezdeményezésére egy tényleg rossz jogszabályt törölt el a Parlament – zárta a PestiSrácok főszerkesztője.