IDÉN SEM ADNAK PÉNZBELI TÁMOGATÁST A VIRÁGOS VÁCÉRT PROGRAMRA MATKOVICHÉK

Az önkormányzat ebben az évben is meghirdette a Virágos Vácért programot, de most sem adnak pénzbeli hozzájárulást a virágpalánták megvásárlásához, amit már Matkovichék vezetése alatt megszokhattak a váciak.

Idén 21. alkalommal jelentkezhettek a városlakók három kategóriában a felhívásra:

  • kertes családi házak
  • társasházak, lakásszövetkezetek
  • intézmények, üzletek.

A szervezőknek ezúttal is saját pénzükből kell megvásárolniuk a virágokat, majd szétosztani a jelentkezők között, mert az önkormányzat nem biztosít anyagi hozzájárulást.

2020-ban a világjárvány miatt érthető módon meg sem hirdették a pályázatot, tavaly pedig palántavásárt rendeztek a főtéren, ahol mindenki megvehette magának a neki tetsző virágokat. Pető Csilla önkormányzati képviselő szerint már ez sem volt segítség a váciaknak ahhoz képest, hogy a korábbi városvezetések pénzbeli támogatást adtak a program megvalósulásához.

„A Virágos Vácért pályázat lebonyolításával nem tudok egyetérteni, hiszen a mindenkori elődeik mindig biztosítottak a város költségvetéséből forrást arra, hogy a váci lakosok virágpalántához jussanak ingyenesen. Holott tudjuk, hogy a város költségvetésében lenne erre mód és lehetőség” – mondta el felszólalásában Pető Csilla a májusi testületi ülésen, reakciót azonban nem kapott a baloldaltól.

A szervezők a virágoskertek értékelését júliusra tervezik, augusztusban összesítik a pontokat, eredményt pedig szeptemberben hirdetnek. A zsűri továbbra is a virágos kertek  harmóniáját értékeli elsősorban. Az alapvető szempontok közé tartozik továbbá a virágosság, a tisztaság, a gondozottság, valamint a kiültetés kapcsolata a természeti és a környezeti adottságok figyelembe vételével.