MILLIÁRDOS VAGYONT FOGLALT LE A HATÓSÁG CSEH KATALINÉK BOTRÁNYÁBAN

Milliárdos értéket meghaladó vagyont foglalt le a közelmúltban a nyomozó hatóság a Cseh Katalinék botrányában meggyanúsított személy érdekeltségeinél – írja a Magyar Nemzet. Mint ismert, a momentumos politikus családi vállalkozása és az azzal összejátszó cégek gyanús körülmények között jutottak több milliárd forintnyi uniós pénzhez. Az ügyben egy váci telephely is érintett.

Az eljárást felügyelő Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a NAV még tavaly ősszel hallgatta ki a gyanúsítottat, aki a Cseh család cégéhez kapcsolható egyik vállalkozás tisztségviselője. 

A legfrissebb információk szerint „A nyomozó hatóság az ügy gyanúsítottjával közölt tényállást kiegészítette, és ez alapján őt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette helyett már különösen jelentős (ötszázmillió forintot meghaladó – a szerk.) vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével gyanúsítja. A gyanúsított a gyanúsítás változása ellen panaszt jelentett be, amit a Fővárosi Főügyészség elutasított.”

Emellett a nyomozó hatóság milliárdos összeget meghaladó értékben vagyontárgyak lefoglalásáról is döntött.

Cseh Katalinék cégügyeivel 2021 nyarán az Anonymus álarcos alak leleplező anyagai után kezdett foglalkozni a sajtó, az adóhatóság pedig költségvetési csalás gyanújával indított nyomozást. A nyilvános adatok alapján ugyanis arra lehetett következtetni, hogy a céghálózathoz tartozó vállalkozások bűncselekménygyanús körülmények között pályáztak és nyertek el több milliárd forintot.

Még 2021-ben egy váci telephelyen tartott házkutatást a NAV, miután kiderült, hogy a NOVA-INN Kft., a Mondat Kft., és a Holotech Kft. ugyanarra a váci címre van bejegyezve, ahol a Cseh Katalinhoz köthető Pannónia Nyomda Kft. megnyerte a csaknem 70 millió forintos EU-s támogatást. A felsorolt cégek pedig együttesen 4,8 milliárdot kaptak az uniótól.