„AZ ELSŐ 300 LÁTOGATÓ SZÁMÁRA INGYEN LÁNGOS” – CAFATOKRA TÉPIK A GYURCSÁNY-MAJÁLIST A VÁCI ÉLET CSOPORTBAN

Szombaton a baloldali közösségi oldalakon Gyurcsány Ferenccel, balos popzenekarral és a helyi keresztények ellen hergelő aláírásgyűjtéssel terhelt „gyönyörű majálisra” hívják Vác népét, olyan „ragyogónak” ígért családi napra, amelyen az első 300 szerencsés városlakónak még ingyen lángos is juthat… Na, ezt a Kádár-kori nosztalgiát túlspilázó tervet szerkesztette ki – de igen nagyon! – az internet népe! Nem sok kíméletet kapott a helybelieket szinte már a kiírása pillanatában szélsőségesen megosztó rendezvény… Íme hát mutatjuk, hogy mit gondolnak arról a kommentelők, hogy – a még Dzsínó által is a „szeretet ünnepének” tartott majálisba miképpen trollkodtak bele a helyi szervezők!?

A programmal kapcsolatban megjegyezte a magát politikailag semlegesnek valló, egyik józan hangot megütő hozzászóló: „És mi lesz a 301-dik sorban álló lángoskérővel?!” – majd hozzátette: „Az első 300 darab lángos lesz csak ingyenes! Vicces ez egy kicsit nekem, és valahol nagyon sántít! Idáig a jobboldalt szidták, ferde szemmel nézték a szimpatizánsait, hogy pár kiló krumpliért megvásárolhatóak, vagy néhány ingyen rétesért eladják magukat! Miért másabb most az ingyen lángos? Miért nem lesznek ezek az emberek is ugyanúgy megbélyegezve, akik elfogadják a lángost? És miért csak 300? Ennyire van keret? Ennyi támogatóra, tapsolóra lesz szükség? Attól tartanak, hogy a nagy vezért nem lenne ki fogadja? Vagy miért lesz ez most másabb eset, mint a rétes?”

Íme még pár további néhány szavas kritika, amelyben e „szép, szabad, helyi vadkeleti demokráciánk” látleletét adták a hozzászólók:

„Ingyen lángos!” (…) „Jajj, ezt a szép szombatot így elrontani!” (…) „Mindenesetre köpönyegforgatóból lesz elég.” (…) „Remélem, májusfát is állítanak a hajadonoknak – kicsit megkésve. A fa pedig szalagok helyett tele lesz lángossal. A majálissal kicsit megkéstek, kb. 20 napot.” (…) „Majd megunom és hazamegyek” (…) „Ha Fletó esemény akkor inkább a vodka-narancsnak kellene ingyen lennie.” (…) „Hát már semminek se tudnak örülni… aki akar elmegy, aki nem, otthon marad… vagy amit akar… lángos vagy krumpli… vagy krumplis lángos?!” (…)

Tehát a rendszerváltás után is megújulásképtelen baloldal – élén a díszvendégnek hívott Pápai-őszödi-rózsadombi Ferenccel – már megint krumplis lángossal házal, de ezúttal azzal a meghökkentő politikai innovációval, hogy ma már „ingyen van a lángos”.

Éppen azt kívánják most eladni Vácon – a kommentelők szerint is –, hogy már nem úgy van, mint a Kádár-rendszerben, amikor egy H. András nevű rakamazi kertészt még egy évre leültették azért, mert 1956 után azt skandálta a kocsmában, hogy „Egy forint a krumplis lángos, le van sz…va Kádár János!” (A méltán alig ismert „Burzsoá nyugdíjasok” nevű pécsi punkzenekar által is megénekelt krumplis lángos vándormotívumáról egyébként egy tudományos igényű történelmi munka is született, amelyben Majtényi György történész ad nagy ívű elemzést az „Egy forint a krumplis lángos” című műben.)

Fotó: FORTEPAN

Ha már a krumpliról esett szó, akkor az egyik kommentelő a rétes- és a krumpliosztás jobboldaliakat rendszeresen alázandó toposzára azt válaszolta egy cikkel a vitapartnerének, hogyha valakinek kenyere a bazári népszerűségben reménykedő osztogatás, akkor az igazán a baloldal hagyománya. (Ezzel követik a „Tedd azt, amivel megvádolod politikai ellenfeled!”-elvet.)

Az ELEMI.HU képei a baloldali krumpliról, amelyet ők sohasem használnak