MATKOVICHÉK CSATLAKOZNAK GYURCSÁNYÉKHOZ: HÁBORÚPÁRTIAK

Mokánszky Zoltán Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő előterjesztette a májusi testületi ülésre, hogy Vác is csatlakozzon Szita Károly felhívására a Kormány békepárti javaslatához. Ennek megtárgyalását azonban Tótváradi-Nagy Bence kérésére még az ülés elején törölték a napirendről.

Az ügy előterjesztésében az áll, hogy Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke megkereste Magyarország településeit, hogy támogassák a Kormány békepárti javaslatát, amit az Országgyűlés már márciusban elfogadott.

Ezt szorgalmazta volna Mokánszky Zoltán is Vác csatlakozásával. A testület 26. napirendi pontként döntött volna a szándéknyilatkozat elfogadásáról. Ám még az ülés elején szót kért magának a balliberális Tótváradi-Nagy Bence, akinek javaslatára levették napirendről Mokánszky előterjesztését.

A testületben többségben lévő Matkovich Ilonáék ezzel is azt bizonyították be, hogy ők Gyurcsányékhoz hasonlóan nem a béke, hanem a háború oldalán állnak.

Mint ismert, az Országgyűlés idén áprilisban, az orosz-ukrán háború egyéves évfordulóján egy határozatban rögzítette, hogy:

  • Magyarország kifejezi elkötelezettségét a béke mellett, és ezt várják minden nemzetközi közösségtől is
  • Magyarország elítéli Oroszország katonai agresszióját
  • A magyarok álláspontja szerint a brüsszeli szankciók nem csillapították a háborút, és a szankciók eredményezte magas energiaárak megfizetésével Oroszország háborúját finanszírozza Európa
  • Magyarország ellenzi azokat a brüsszeli terveket, amik tovább szélesítenék az energetikai szankciók körét
  • Az Országgyűlés arra kérte a Kormányt, hogy továbbra is minden lehetséges módon segítse az ukrajnai menekülteket
  • Az Országgyűlés felhívta a figyelmet arra, hogy a katonai konfliktus súlyosan érinti a kárpátaljai magyar közösséget
  • Magyarország a NATO és az Európai Unió elkötelezett tagja
  • Az Országgyűlés felszólítja a magyar közéleti szereplőket, hogy tartózkodjanak az olyan állásfoglalásoktól és politikai akcióktól, amelyek jelentős gazdasági károkat okozhatnak Magyarországnak

Vác tehát nem csatlakozik a békepárti javaslathoz, amivel a balliberális városvezetés azt bizonyítja, hogy háborúpártiak.