IMRE ZSOLT SZERINT NEM IGAZ AZ, AMIT MATKOVICH ÁLLÍT A VÁROS VAGYONÁRÓL

A zárszámadás is napirendre került a váci képviselő-testület áprilisi ülésén. A balliberális Matkovich Ilona meggyőződése, hogy a városvezetés átgondolt döntéseken alapuló gazdálkodásának köszönhetően több mint 2 milliárd forint pénzmaradványa keletkezett tavaly Vácnak, amit fejlesztésekre költenek majd. A képlet azonban nem ilyen egyszerű.

A polgármester közösségi oldalán írt bejegyzését Imre Zsolt, a Váci Polgári Fórum szervezője sem hagyta szó nélkül.

Imre Zsolt szerint a 2021-es pénzügyi évhez képest az önkormányzat mérleg szerinti eredményében több mint 1,1 millió forintos saját tőke csökkenés következett be. Továbbá a vagyonelemek közül az ingatlanok és a kapcsolódó vagyon értékű jogok állományi értéke az emelkedő infláció mellett is csökkentést mutat. Az üzleti vagyon értéke tavaly közel 200 millió forinttal csökkent, míg az önkormányzati lakásértékesítés az eredeti előirányzathoz képest 216 %-on teljesült. 

Imre Zsolt rámutatott arra is, hogy számos beruházás az eredetileg tervezettel szemben 20-30-40 %-on teljesült.

Imre Zsolt szerint vagy a tervezés volt megalapozatlan, vagy Matkovichék direkt a választási évre spóroltak. Imre szerint utóbbi elképzelhetőbb. Így takarítottak meg az előző évi pénzmaradványból 2,7 millió forintot Matkovichék, amiből pótolhatják az idei költségvetésben jelentkező 1,2 millió forintos hiányt. 

Matkovich Ilona közösségi oldalán leírta azt is, hogy az ülésen Mokánszky Zoltán Fidesz-KDNP-s képviselő vagyonkaárusítással vádolta a baloldali városvezetést, de Imre Zsolt szerint Mokánszky valós tényeket közölt.