RANGOS TÖRÖK ÁLLAMI ELISMERÉST KAPOTT A FÖLDRENGÉS UTÁNI MENTÉSBEN KÖZREMŰKÖDŐ HUNOR MENTŐSZERVEZET

Recep Tayyip Erdoğan, Törökország köztársasági elnöke magas szintű állami elismerésben részesítette a februári földrengés nyomán a túlélők felkutatásában oroszlánrészt vállaló HUNOR Mentőszervezetet, melynek a helyszínre delegált csapatába több, a különböző Pest vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóságoknál szolgáló szakember is behívót kapott.

Az elismerést dr. Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a szervezet parancsnoka személyesen vette át a díjátadás alkalmából szervezett, az Ankarai Nemzeti Kongresszusi Központban tartott nagyszabású ünnepségen.

Februárban több mint kétszáz török és több mint száztíz külföldi szervezet dolgozott a földrengés sújtotta régiókban, valamennyi szervezet képviselői jelen voltak a kitüntetéseket átadó rendezvényen, Magyarországról dr. Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a HUNOR parancsnoka mellett Lehoczki László önkéntes kutató-mentő is ott volt, Hope nevű mentőkutyájával együtt, diplomáciai részről pedig Matis Viktor törökországi magyar nagykövet képviselte hazánkat.

Az elnök által átadott dokumentum szerint a Török Köztársaság önfeláldozó helytállásért adományozott állami kitüntetésével, az úgynevezett „Hála kitüntetéssel” (Decoration of
Gratitude) fejezi ki a török nemzet háláját.

A rendezvényen az összes mentőszervezet nevében Jackovics Péter mondott beszédet. Mint kiemelte, a túlélők felkutatásában a magyar sikerek kulcsa a felkészültségen túl a törökök támogatása és szolgálatkészsége volt. A parancsnok török nyelven fejezte be beszédét, amit hangos ováció követett.

2023 február 6-án nagy erejű földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát. Magyarország hivatalos mentőcsapata, a HUNOR aznap indult Budapestről, hogy segítsen felkutatni
Törökországban a romok alatt rekedt túlélőket.

A hivatásos tűzoltókból álló mentőszervezetet Antalyába vezényelték, ahol a hatnapos kint tartózkodás során tizenhét túlélőt, köztük három gyereket mentettek ki. A tizenhét túlélő
mellett huszonkilenc áldozat holttestét is kihozták a romok közül.

A HUNOR-csapat négy tagja volt a díszvendég a Piarista Kilátó Központban a „Váci Polgári Est” sorozat márciusi találkozóján, ez az esemény némiképp választ adott arra, hogy mi fán teremnek az igazi hősök.

A HUNOR MENTŐSZERVEZET NÉGY TAGJA VOLT A MÁRCIUSI VÁCI POLGÁRI EST DÍSZVENDÉGE A KILÁTÓBAN