MOLNÁR J. PÉTER: A NEOFITA ÁLARC – MATKOVICH ILONA RÉSZT VETT FERENC PÁPA KOSSUTH TÉRI MISÉJÉN

Döbbenetes. Nem találok rá más szót, csak ezt. Vagyis igen, de azok még erősebbek. Matkovich Ilona szinte szentasszonnyi stílben, „meghatottan” állva a kamera előtt, prófétának minősítve Ferenc pápát, a Kossuth téri szentmiséről jelentkezett be politikusi oldalán. És ha már, hát hitet is tett, miszerint számára a pápalátogatás „megerősítést adott: a politikának nem az a dolga, hogy megossza az embereket – beleértve a mi városi társadalmunkat –, hanem hogy egységesítse.”

„Azta a hejj”, ahogy a székely benzinkutas mondaná. Azt hiszem, aki olvassa írásaimat a VácOnline hasábjain, azok egyetértenek velem abban, hogy bár nem bánok kesztyűs kézzel Vác város polgármesterével, azért sosem lépek át egy határt vele szemben. És igen, érzek egyfajta tiszteletet iránta. Elismerem műveltségét, nyelvtudását. Tisztelem benne az egykori kollégát, még ha ő előszeretettel lepropagandistáz is, és még ha a kezdet kezdetén az egységre való törekvés jegyében csuklóból utasította is vissza a kávézásra való meghívásomat.

De nagyon vissza kell fognom most magam, ha nem akarom mindezt áthágni. Merthogy kevés gyomorforgatóbb létezik annál, mint amikor a katolikus egyházat folyton bíráló, egykori újságírói pályáját e köré építő, szélsőségesen liberális politikus hirtelen neofita katolikussá válik. Csak jelzem: innentől egy lépés az, hogy gyerekkorában ministrált, és többször bérmálkozott. De félre tündér, hadd jöjjön Oberon maga: lássuk miket közölt le Matkovich Ilona, mielőtt földön üdvözült tekintettel bejelentkezett volna a pápai miséről.

2007. december 13. Magyar Narancs: „Az 1920-30-as években a katolicizmus államvallás volt, s az egyház 1990 után a II. világháború előtt felhalmozott ingatlanvagyonát kérhette vissza. Mára megcsappant a hívők száma, miközben a katolikus egyház a valóságosnál nagyobb erőt, illetve közéleti jelenlétet igyekszik mutatni.”

2017. szeptember 22. Magyar Narancs: interjú Beer Miklós váci püspökkel – MN: A magyar katolikus egyház tervezi meghívni Ferenc pápát Magyarországra? BM: Nem tudok róla, hogy mostanában ez tervben lenne.

2020 december 20: (Tiltakozás Facebook-bejegyzésben az Alkotmány 9. módosítása ellen, amely kimondja, hogy az apa férfi, az anya nő): „Van egy család. Váciak. Régóta ismerem a szülőket, a gyerekek a szemem előtt nőttek fel. Nagyon jó emberek. Aki hozzájuk fordul, azon segítenek. A két gyerek megházasodott, egyházi esküvő, szinte egy időben. Az egyik azonban pár hónap múlva elvált. Megpróbálta az általa is helyesnek vélt életformát, de elbukott. Aztán évekig tartó mélységes csönd következett. Elköltözött Vácról, oda, ahol senki nem ismerte. Gyereket szült, és a barátnőjével nevelik. Azt hiszem, nem akarnak mást, csak szeretni és szeretve lenni.”

És a slusszpoén: Ferenc pápa első látogatása során 2021. szeptemberében azt mondta Orbán Viktornak, hogy a „család az apa, anya, gyerek, és pont”.

És pont.

MJP