MEGAFONOS KRITIKA A KILÁTÓBÓL: A FÜGGETLEN-OBJEKTÍV SAJTÓS IMÁZS EGY NAGY BALOS HAZUGSÁG

Április 27-én ismét telt házas Váci Polgári Estnek adott otthont a Piarista Kilátó Központ, ezúttal a Megafon két talán legismertebb fiatal véleményvezére, Déri Stefi és Bohár Dániel voltak az előadó vendégek.

A házigazda Rétvári Bence országgyűlési képviselő az elmúlt időszak egyik legfontosabb helyi eredményeként említést tett a PüspökVác Látogató- és Rendezvényközpont elkészültéről, s a Bauer utcai önkormányzati bölcsődeépítés kudarcát ellenpéldaként hozva megjegyezte: örömre ad okot, amikor kormányzati segítséggel az egyház fejleszt a városban, mert ezek a beruházások biztosan elkészülnek.

Ideológiaibb jellegű kérdésekre térve a Belügyminisztérium államtitkára kiemelte: úgy tűnik, hogy a jövő évi önkormányzati- és EP-választásokra a tavalyi parlamenti voksolásnál is több guruló dollár érkezik majd a hazai baloldalhoz, ebben a helyzetben pedig még inkább felerősödik a média-tájékoztatás kiegyensúlyozásának jelentősége.

A háziasszony szerepét betöltő Fábián Fédra kérdésére mindkét vendég kiemelte hivatásválasztása kapcsán a családi neveltetésből adódó szellemi-lelki muníció, a dédszülőktől, nagyszülőktől, szülőktől kapott útravaló jelentőségét.

Déri Stefi úgy fogalmazott: az hogy az embernek milyen lesz a politikai identitása, nagyban függ attól a közegtől, ahol szocializálódik, ő például egy katolikus értelmiségi családban nőtt fel, a nagyszüleinél a családi asztalt körbeülve a politika is mindig napirendre került, s nagy volt az egyetértés a keresztény-nemzeti értékek képviseletében.

Bohár Dániel szerint is az a legfontosabb, amit az ember kisgyerekként, kamaszodva a családjában kap, náluk például hagyomány volt, hogy hétvégente rendre felkeresték hazánk nevezetességeit szerte az országban, különösen fontos célpontok voltak a várak.

– Apaként én is arra törekszem, hogy ilyen úgymond magvető legyek, ez lehet a gyökere a gyerekeinknél a nemzettudat kialakulásának, megerősödésének, aztán később a politikai identitásuk alakulásának – fogalmazott a balos politikusok után loholó, eltántoríthatatlanul kérdező riporterként közismertté vált újságíró.

Fábián Fédra és Rétvári Bence is firtatta, hogyan vélekednek a vendégek a baloldali, liberális kollégáik munkájáról, szakmaiságáról, hozzáállásáról.

– Röviden és velősen fogalmazva azt gondolom, hogy a baloldali, úgymond független-objektív kollégák nem végzik jól a munkájukat, elég csak megnézni a kormányinfókat, ahol borzalmasan suta kérdések sorát tudják feltenni – mondta Déri Stefi.

Bohár Dániel távolabbról indította válaszát, emlékeztetve, hogy 1990 után a magyar médiapiac úgy alakult nagyjából 2002-ig, hogy teljes mértékű baloldali hegemónia volt, hiába történt rendszerváltozás, a közvélemény tájékoztatásában porondon maradtak az előző rendszer propagandistái, sajtós kegyeltjei, a Hír tévé megalakulása hozta ezen a téren az első igazi fordulatot.

– Azoknak, akik évtizedek során hozzászoktak ahhoz, hogy szinte csak az van a hírekben, amit ők akarnak, ez egy kényelmes helyzetet jelentett, így nyilván nehéz lehet hozzászokni, hogy már másféle hangok is megszólalhatnak, immár nagyjából hasonló arányban. Ez sok régi független-objektívet nagy zavarba hozott, az ő nyomdokaikban járókkal együtt. Egyelőre jól érzékelhetően nem nagyon tudnak mit kezdeni ezzel a kihívással – fogalmazott a szerkesztő-riporter véleményvezér.

Hozzátette: a sajtót korábban teljesen uraló körök emberei valóban ki akarják sajátítani maguknak a független-objektív titulust, meg vannak győződve róla hogy ők azok, noha ez távolról sincs így, hanem valójában egy jól körülhatárolható politikai tábor, egy ideológiai irányzat kiszolgálói, sokszor az az érzésük lehet az elemző hírfogyasztóknak, mintha ezeket a cikkeket szinte egytől-egyig Karácsony Gergely vagy épp Gyurcsány Ferenc írná, mondaná tollba, sugallaná.

– Mi viszont őszintén vállaljuk azt, hogy mit gondolunk a világról, mi nemzeti érzelmű, patrióta, jobboldali emberek vagyunk, nem is akarunk másnak látszani, és szerintem ez egyre többeknek hiteles, szemben a magukat független-objektívnek hazudó, de valójában full balos propagandisták szerepjátszásával – fogalmazott a vendég.

Déri Stefi szavai szerint a Megafon azért jött létre, hogy az interneten is megtörjön a baloldali hír- és véleményhegemónia, mint mondta, jobboldali politikai akcióközösségként határozzák meg magukat, zárszóként pedig kiemelte a hálózatosodás jelentőségét, azt, hogy mind többen bátran kimondják, megfogalmazzák a véleményüket a különböző fórumokon.

Bohár Dániel pedig azt fogalmazta meg zárszóként, hogy végre sikerült megtörni a hallgatás spirálját, amiben a jobboldali érzelmű emberek a közösségi médiában (is) voltak, szavai szerint ezt a Megafon, a megafonos közösség fel tudta törni, s a véleményközlés gátjainak eltűnésével talán végképp elmúlhat a hangadástól való félelem is.