360 ÉLETET MENTETTEK A SAMSUNG SDI DOLGOZÓI

A hazai vérellátás folyamatos biztosításához napi 1600-1700 véradóra van szükség. A Samsung SDI Magyarország ezért – a Vérellátó Központtal együttműködve – idén már második alkalommal szervezett véradó napokat dolgozóinak. A kezdeményezésen a vállalat 120 munkatársa mintegy 54 liter vért adott, hozzájárulva ezzel 360 vérkészítményre szoruló beteg ellátásához.

A betegellátásban elengedhetetlen a folyamatos vérellátás biztosítása. Vérre és vérkészítményre balesetből vagy egyéb okból származó műtétek során, továbbá vérvesztés és vérszegénység miatt lehet leggyakrabban szükség.

Egy véradó akár három életet is megmenthet a szükséges vér biztosításával.

A leadott vérből a szakemberek háromféle vérkészítményt állítanak elő: fagyasztott plazmát, vörösvérsejt-koncentrátumot és thrombocyta-koncentrátumot.

A Samsung SDI tavaly indította el dolgozói véradó programját az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködésben.

Az eddig megvalósított két eseményen már több mint 100 liter vérrel járultak hozzá a munkatársak a vérellátás biztosításához.

A legutóbbi véradó napokon 120-an vettek részt a véradásra vonatkozó technikai szabályok miatt, azonban ennél jóval többen jelezték részvételi szándékukat. Számukra is adott lesz a lehetőség ara, hogy a jövőben segíteni tudjanak a vérre szoruló betegeken, mivel a vállalat negyedévente fogja megszervezni a véradó napokat.

A program célja, hogy az év végére 1500 beteg ellátásához szükséges vért adjanak a vállalat dolgozói.

A rendszeres véradó nap és annak széleskörű kommunikációja a közvetlen segítségnyújtás mellett a figyelemfelkeltést is szolgálja. A vállalat célja, hogy minél többen jelentkezzenek önkéntes véradónak, hozzájárulva ezzel a hazai vérellátás biztosításához.