MADARAS KIÁLLÍTÁS – „SZILAJ” ELHOZTA A MADARAKAT A VÁROS FŐTERÉRE

A Föld Napja rendezvénysorozat programjai alatt Szilágyi Lajos fotóművész – sokaknak „SziLaj” tanár úr – madarakról készített kiállításának adott otthont a város főtere. A kiállítás anyagát a MAVIR nemzetközi madárvédelmi konferenciáján mutatták be a Tatai Vadlúd Sokadalomban, míg most tavasszal városunkba vándoroltak a képek.

A kiállítás anyaga szerves része volt az általános és középiskolás versenyeknek. A versenyző diákok a képek alapján teszteket töltöttek ki, illetve madárhangokat ismertek fel. Előtte azonban a kiállításra érkező csoportoknak Szilágyi Lajos, vagy ahogy a boronkays tanítványai nevezik „Szilaj” tartott előadásokat a madarak fotózásáról, védelméről. Lajos nem csak a madarakhoz ért, hanem a gyerekekhez is, akik körülvették őt és érdeklődve hallgatták történeteit.

Az előadáshoz illően ő is felöltötte speciális terepruháját, melyben rejtőzködve zavarás nélkül tudja fotózni tollas barátainkat.

A kiállítás megnyitójára az április 21-i Föld Napi rendezvény eredményhirdetésén került sor, ahol a kiállítást Inotay Gergely alpolgármester nyitotta meg. Az általános iskolások egy vicces feladatot kapva „Szilaj”-nak kellett beöltözniük, madármegfigyelő ruhába, melynek köszönhetően a megnyitón több Fotóművésznek öltözött gyerek is emelte a rendezvény fényét, miközben az igazi fotóművész újabb és újabb csoportoknak tartott előadást a madarakról.

A fényképek azokat a ritka pillanatokat örökítették meg, amiket csak avatott szemek vesznek észre, amiket a madarak zavarásával soha nem lehetne megörökíteni.

A képek elkészítése nagy türelem, speciális eszközök és a sikerben való hit nélkül soha nem valósult volna meg.

A programon résztvevő 13 általános és 5 középiskola diákjai mellett hamar híre ment a kiállításnak és a város lakói családostól ellátogattak a térre a 20 óriás fotóban gyönyörködni.

Csak két napig lehetett látni a kiállítást, de az intenzív programok és a szabadban kihelyezett állványok sokat segítettek abban, hogy a város lakói magukba fogadhatták a „Szilaj” által megörökített ritka madaras pillanatokat.

Köszönjük neked, „Szilaj”!

Bíró György