A FEHÉREK TEMPLOMA NAGY MÉRETŰ OLTÁRFESTMÉNYEINEK FELÚJÍTÁSI PROGRAMJÁBAN MOST SZENT FLÓRIÁN VAN SORON

Mint arról már beszámoltunk, a húsvéti ünnepkör egyik szemmel is jól látható ajándéka Vácott, közelebbről a Fehérek templomában, hogy gondos tisztítás és restaurálás után a szent neve napján visszakerült helyére a Ferreri Szent Vince oltár nagy méretű vászonképe, most pedig arról adhatunk hírt, hogy elkezdődött a Szent Flórián oltár monumentális festményének szépítő helyreállítása.

A nagy jelentőségű munkát Fazekas Gyöngyi restaurátor művész és Privári-Mürschberger Zsuzsanna restaurátor végezte el a Szent Vince vászonképen, hosszú hónapokon át dolgoztak ezen a feladaton.

A helyreállítás egy, a Nemzeti Kulturális Alap támogatását elnyert program része, ebben a körben korábban megújult a templom Szent Anna oltárának festménye, s immáron elkezdődött a Szent Flórián oltár nagy képének restaurálása is.

Szent Flóriánt leginkább lovagi páncélban ábrázolják, amint vizes korsóval égő házat olt, a legendára utalva ekképpen. A Fehérek temploma Szent Flórián oltárképét Felix Ivo Leicher festette, más források Franz Anton Maulbertschnek tulajdonítják. Az oltárt Bobics Gergely prior állíttatta, egyes források szerint 1764 előtt.

Virtuális séta a Fehéreknél:
https://feherektemploma.hu/virtualis/tour-vac-ft.html