MOST AZ ELŐADÓMŰVÉSZET NAGYHETE KÖVETKEZIK VÁCON – A KILÁTÓ KÖZPONTBAN ÉS A SPORTCSARNOKBAN

Két kiemelkedő jelentőségű előadás is felejthetetlen élményt ígér a héten Vácott azoknak, akiknek sikerült regisztrálniuk a díjtalan eseményekre. PÉNTEKEN ESTE az ország egyik vezető színművésze, Szarvas József érkezik a Piarista Kilátó Központba „Pustol a hó…” című életregény előadásával. MÁSNAP (SZOMBATON, 17 órai kezdettel) pedig a sportcsarnokban, a „Petőfi 200” rendezvény fő attrakciójaként, több száz énekes és zenész előadásában felzendül Carl Orff: Carmina Burana című műve.

A „Pustol a hó… avagy Könnyű neked, Szarvas Józsi” című egyszemélyes darab a Váci Dunakanyar Színház alapító-igazgatója, Kis Domonkos Márk vezette Déryné-program jóvoltából kerül színre a Kilátóban.

Piarista Kilátó Központ, 2600 Vác, Géza Király tér 10.
2023. április 14. péntek 18:00
Jelentkezés: regisztracio@kilato.piarista.hu

És itt rögtön érdemes megemlíteni, hogy mindeközben a VDSZ a ritka kivételnek számító valóban nívós előadások mellett jórészt lagymatag hakni bemutatók befogadó bázisává gyengült a Matkovich-rezsim idején, ott a Déryné-program fajsúlyosabb díjtalan előadásai aligha kaphatnának helyet, ahogyan nem engedélyeztetett ugyanitt az Elk*rtuk című film bemutatása sem, s kitiltattak a Váci Polgári Estek.

Még jó, hogy itt van alternatív színtérként a Piarista Kilátó Központ, amely lassan több nézőt vonz programjaival, mint a kiemelt önkormányzati kulturális intézmények, lett légyen szó akár a színházutánzatról, akár a művelődési központról.

A sportcsarnoki – ugyancsak jobbára önkormányzattól független – Petőfi 200 program ötvözi az irodalmat, a jeles évforduló kapcsán tartandó emlékbeszédeket és az énekes- és zenekari hangversenyt – éspedig kimagasló létszámú közreműködővel, Carl Orff: Carmina Burana című művét felzendítve Verebélyi Ákos, a váci tankerületi központ igazgatója vezényletével.

Ez esetben pedig – nem lebecsülve a szombati eseményt – fontos emlékeztetni, hogy Vác még ennél is grandiózusabb programoknak is házigazdája lehetne, ha a mostani, egyre csak siránkozó, másra mutogató, széltoló, hátráló, s végtére is semmire sem jó városvezetés nem utasította volna el (valójában értelmezhetetlen indokokkal) a Szérűskertbe elképzelt multifunkciós csarnok megvalósítását – amúgy állami beruházásként.

PUSTOL A HÓ

Könnyű neked, Szarvas Józsi… címmel közösen írt könyvet Szarvas József és Bérczes László. A 2018 nyarán megjelent életregény nyomán készítették el a Pustol a hó című színházi előadást.

Egy hatvanéves férfi egy pillanatra megáll, visszanéz, hogy találkozzon önmagával. Találkozzon

  • a tanyasi kisfiúval,
  • a debreceni henteslegénnyel,
  • a Csokonai Színház segédszínészével,
  • a „fekete vonaton” jövő-menő színészhallgatóval,
  • a Vígszínház,
  • Kaposvár, majd az új Nemzeti Színház színészével,
  • a viszáki Tündérkert és
  • Kaszás Attila Pajta Színház gazdájával…

Egy pillanatra megáll, aztán indul, folytatja útját. Például ezzel az előadással.