AZ USA NAGYKÖVETSÉGI SZÉDER-VACSORA UTÁN TURAI JÁNOS TILTAKOZÓ LEVELÉT MEGÍRTA

Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke, holokauszt túlélő, Vác és a Dunakanyar holokausztban elpusztított több mint háromezer fős zsidósága emlékezete jegyében tiltakozó sorokat írt annak kapcsán, hogy Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke rész vett az Amerikai Egyesült Államok nagykövete által rendezett széder-vacsorán, többek között a Jobbik-Konzervatívok Párt holokauszt-tagadó, zsidókat nemzetbiztonsági okból listázni kívánó elnöke, Gyöngyösi Márton társaságában.

Heisler András nem átalkodott egy asztalhoz ülni olyan személlyel, aki a holokauszt óta a magyar zsidóságot legjobban megalázta…

Heisler András a zsidóság legnagyobb ünnepén, az Egyiptomból való szabadulás emléknapján fordított hátat övéinek és parolázott le egy megszállott fasisztával, aki most éppen a legszebb arcát próbálja mutogatni, politikai sikerek reményében.

Hát igen, az ilyen nézeteket valló és nyíltan terjesztő személy büntetlenül alázhatta meg a magyar és a nemzetközi zsidóságot, amivel most kiérdemelte, hogy a magyar neológ
zsidóság vezetője baráti kezet nyújtson neki az amerikai nagykövet kedvéért, a zsidóság legnagyobb ünnepén.

Heisler András szembeköpte azokat, akiket védelmeznie kellett volna, a holokauszt tagadásra nincs bocsánat, ezért azonnal távozzon a MAZSIHISZ éléről!”

– fogalmazott nyílt levelében Turai János.

VO-komment

A VácOnline kérdésére Turai János hozzátette még:

Holokauszt-tagadó, náci nézeteket propagáló, cinikusan megosztó személyeknek nem lenne szabad szerepet engedni a közéletben, ahogy pedig városunkban is történik jelenleg.

Hiszen a sokak körében csak váci nácikként emlegetett személyek is tagjai maradhattak az önkormányzat szivárványos döntéshozó többségének.

Felzaklató provokáció egy nagyhatalom diplomatájától az, hogy a Mazsihisz elnöke és a Jobbik-vezető együtt vettek részt egy ilyen eseményen, „alapjaiban zaklatja fel a magyarországi valós, hívő zsidó közösséget” – véli Róna Tamás főrabbi.

„Nem jutok szóhoz” – először így kommentálta a főrabbi azt a hírt, miszerint David Pressman amerikai nagykövet többek között a Jobbik–Konzervatívok elnökének, Gyöngyösi Mártonnak a társaságában ünnepelte a Pészah első estéjét egy kóser vacsorával.

Provokáció volt az amerikai nagykövettől Gyöngyösi Márton meghívása a széder-estre, azaz a hagyományos zsidó vacsorára – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

A politikus szerint azzal, hogy David Pressman meghívta a Jobbik–Konzervatívok elnökét – annak korábbi kijelentései ellenére – a zsidó húsvét egyik legfontosabb eseményére,  azzal az amerikai nagykövet az antiszemita kijelentéseket legitimálja.

Az EP képviselő a Magyar Nemzetnek adott interjújában hozzátette azt is, hogy ez egyben minden jóakaratú magyar ember ellen is provokáció, nemcsak a magyarországi zsidó
közösséggel szemben.

***

SZÉDER

A héber széder szó (סדר) rendet jelent, pészah estéjét a rend éjszakájának nevezik (ליל הסדר – lél hászéder). Őrködés vagy megőrzés éjszakájának is nevezik (lél simurim).

„Az Úr tiszteletére rendelt éjszaka ez, amelyen kihozta őket Egyiptom földéről; az Úr tiszteletére rendelt éjszaka Izráel minden fiai előtt nemzetségről nemzetségre.”

Pészah estéjén egy különös rend szerint zajló vacsorát tartanak, melyben a Hagada elmondásával emlékeznek az Egyiptomból, a szolgaság földjéről való szabadulásra. A zsidók ilyenkor átélik a szabadítást, és ezt szavakkal is kifejezik (engem mentett ki Isten…)

Izraelen kívül két szédert tartanak a zsidók, emlékül a régi időkre, amikor még nehezen sikerült a hónapok kezdetét kihirdetni.