IDÉN A VÁCI NEMZETI KÖR TÖBB NAPOS „KITÖRÉS TÚRÁKAT” SZERVEZETT EMLÉKEZVE A MAGYAR HONVÉDEINKRE

Február 11. előtt nagy készülődés előzte meg a hagyományos Kitörés túrán való részvételünket. Idén úgy döntöttünk, hogy több napos akciókat, megemlékezéseket tartunk.

A kitörés túra hetében tagjaink az 1945-ös budavári kitörésben résztvevő honvédek elhanyagolt, az idő vasfoga által megrágott keresztjeit újítottuk meg egy Pest vármegyei településen. A kereszteket tagjaink készítették el és saját pénzből, erőből cserélték ki.

Következő napokban több helyszínen is megemlékezéseket tartottunk a Kitörés 1945-ös Hőseinek emlékére. A túra előtti napokban csendben és méltósággal hajtottunk fejet először a Budai Várban, majd a túra több pontján is koszorúkat helyeztünk el. A megemlékezésekről szándékosan nem publikálunk képeket és nem írunk helyszínt sem, hiszen a korábbi évek tapasztalatai sajnos azt igazolják, hogy koszorúk és emlékművek a rongálás áldozati lesznek.

Akcióink zárásaként részt vettünk fél tucatnyian a Kitörés túra 25 km-es távján. Már 10 éve járjuk ezt az utat, volt, amikor a 60 km-es teljes távot, volt, amikor 25 km-es rövidebb távot tettük meg.

A hosszú éjszakai menetben az ember magában elmereng, hogy micsoda embertelen pokol volt a sorsa azoknak, akik megkísérelték a kitörést a szovjet ostromgyűrűből. A hősi példájuk erőt ad mindennapi küzdelmeinkben, hogy magyarságunkban és hazaszeretetünkben megerősödve törjünk ki a jelenkor ránk váró szorításaiból.

Hősi példájuk adjon mindnyájunknak erőt és kitartást!

Konopás Attila, Váci Nemzeti Kör