A VÁCOTT ÉLŐ DETKOVICH ANIKÓ SZOBRÁSZMŰVÉSZT IS INSPIRÁLTA A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA PÁLYÁZATA

A Vácott élő Detkovich Anikó szobrászművész is pályamunkát készített (Virág Anett építésszel közösen) a Magyar Tudományos Akadémia 200. évfordulója alkalmából meghirdetett, köztéri alkotás létrehozásáról szóló kiírásra.

A váci alkotó így írt a a kihívásról közösségi médiás oldalán:

„Nagy öröm volt részt venni ezen a megmérettetésen, jó volt együtt gondolkodni, alkotni, még ha díjat nem is nyertünk.”

Ezután Detkovich Anikó beavatja az érdeklődőket pályaamunkájuk koncepciójába.

„Munkánkban a Tudományos Akadémia előtti téren és közvetlen környezetében jeloszlopok formájában tűnnek fel az egyes tudományágak, rámutatva kikerülhetetlen jelentőségükre.
Az oszlopokon lévő tükröződő felületeken megjelennek a környezetből kiragadott részletek, melyek a tudományágak jelentőségének hangsúlyozásán túl kiemelik a világörökségi látvány szépségét és az épített környezet különleges részleteit.

A néző tükrözött, titulussal ellátott önarcképe mellett rávezeti a figyelmet a környezet sokszor észre nem vett értékeire: megjelennek a Magyar Tudományos Akadémia Székházának legfontosabb részletei (szobrok, síkplasztikák), a Grasham palota, Belügyminisztérium, CEU épülete, a Szent István Bazilika, Lánchíd, a téren lévő szobrok, vagy a túlparton megjelenő látkép, a Budai vár, a Halászbástya, de mellette a természeti szépségekre is rámutat, mint az égbolt, növények, a Duna…

Tükröződött önarcképünk a tudományos titulusokkal motivációt adhat a szemlélőnek és közvetítheti, hogy „Te is lehetsz tudós”.

Találkozóponttá, gyülekezőhellyé válhat a tér a tudományágak társaságában.

A tudományos titulusok megjelenésével, térre helyezésével az alkotás közel hozza a tudományos közösséget a helyi közösség tagjaihoz, érdeklődést kelt, nyit a befogadásra, erősíti a közösséghez tartozás igényét.

A rozsdamentes acél elem eltartva helyezkedik el az oszlopon, így a szürkületben felkapcsolódó fény megjelenik egy sávban és átvilágít a tudományágak feliratával áttört felületen.”